NOMINATIES EDISON POP 2022 BEKEND

De Edison Pop 2022 nominaties zijn bekend. Uit de vele producties uitgekomen in 2021 heeft de jury, onder meestemmend voorzitterschap van Wilbert Mutsaers, na intensief beraad drie nominaties per categorie toegekend. De genomineerde artiesten zijn $hirak, Antoon, Chef’Special, Claw Boys Claw, Davina Michelle, FLEMMING, Frenna, Froukje, Gerard Joling, Goldband, Jett Rebel, Kevin, Lijpe, Lucas & Steve, Maan, Mart Hoogkamer, Martin Garrix, MEAU, Racoon, S10, Samantha Steenwijk, Sjaak, Snelle, Son Mieux, Suzan & Freek, Tiësto en WIES.

Welke van deze gevestigde artiesten en nieuwkomers uiteindelijk met een Edison naar huis gaan wordt bekendgemaakt op 11 april aanstaande tijdens de AFAS Edisons, een besloten evenement in het AFAS Theater Leusden.

Gisteren en vanochtend zijn de nominaties per categorie bekendgemaakt bij NPO SterrenNL De Jan Paparazzi Show, 100%NL De Barry Paf Show, Radio 538 De Coen en Sander Show, QMusic Domien Verschuuren, RTL Boulevard, ANP, FunX Start met Fernando, KINKSTART met Michiel Veenstra, 3FM Sanders Vriendenteam, Slam! Joost Burger en Radio2 Aan De Slag!

De vakjury
De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld.

Naast voorzitter Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux) bestaat de jury uit Coco Hermans (Radio 538), Daniel Dekker (NPO Radio 5/MAX), Fernando Halman (FunX), Hester Carvalho (NRC), Martijn Biemans (Qmusic) en Max van Bossé (Melkweg).

Nominaties Edison Pop 2022

CATEGORIE POP

Davina Michelle – 2021 single releases
Sinds haar grote doorbraak in 2018 is Davina Michelle niet stil blijven staan en inmiddels een constante factor in de Nederlandse popmuziek. Haar optredens tijdens de Grandprix van Zandvoort en het Eurovisie Songfestival waren indrukwekkend. Daarnaast heeft Davine Michelle laten zien dat ze veelzijdig is en graag met verschillende genres flirt. Van Pop ‘Sweet Water’ en ‘Nobody Is Perfect’ naar Dance ‘Hold On’ met Armin van Buuren en in 2021 eindigde ze met gitaren in ‘HYPER’.

Snelle – Lars
2021 was een bewogen jaar voor Snelle. Nog meer omarmde hij niet alleen het Pop-genre, maar ook zichzelf. Na een paar intens drukke jaren vol hoogtepunten nam Lars rust op advies zijn dokter. Vlak daarvoor bracht hij zijn album Lars uit. Een persoonlijk album met daarop sterke liedjes, waaronder ‘Blijven Slapen’, de grootste Nederlandse hit van 2021.

Suzan & Freek – Dromen In Kleur
Drie jaar na hun doorbraak met ‘Als Het Avond Is’ kwamen Suzan & Freek eindelijk met hun eerste album. Dromen In Kleur is precies wat je van Suzan & Freek zou verwachten: je hoort pure Nederlandse Popmuziek, maar ook luisterliedjes. Zoals altijd herkenbaar voor velen door het persoonlijke karakter. Veel airplay, miljoenen streams en twee avonden in de Ziggo Dome zijn het resultaat.

CATEGORIE ROCK

Claw Boys Claw – Kite
Hun (bijna) veertigjarig jubileum viert de Amsterdamse rockband Claw Boys Claw met een album dat alle pluspunten van de groep doet uitkomen: de verhalende solo’s van gitarist John Cameron, de getergde zangstem van voorman Peter Te Bos, en slepende tempi afgewisseld met heftige rockuitbarstingen.

Jett Rebel – Pre-Apocalypse Party Playlist
Ook op zijn zevende album ontsnapt Jett Rebel aan verwachtingen. Hij zwiert van sixties-pop naar glamrock, funk, tropicália of lofi. Liedjes als ‘Baby I’m In Love’ en ‘Emma’ blinken uit in opwinding en levenslust. Jett Rebel doorbrak de lethargie van de lockdown met een overrompelend en caleidoscopisch album.

Son Mieux – The Mustard Seed
Son Mieux is meester van de dansvloer; bijna ieder liedje op het nieuwste album spoort aan tot bewegen. En dat doen de Haagse muzikanten met flair en vernuft, hun arrangementen klinken afgewogen. De prachtige instrumentaties bulken van trompetten, strijkers en jubelende uithalen, zonder dat de ritmische Schwung wordt vergeten.

CATEGORIE HIPHOP

Frenna – Highest
Frenna heeft meer dan 1 miljard streams op zijn naam en is daarmee een van de meest beluisterde artiesten van het land. Op het album Highest laat hij horen dat hij ook de rest van de wereld wil veroveren. Op Highest werkt hij al samen met succesvolle Britse rappers, zoals rapcrews D-Block Europe en NSG.

Kevin – Grote Versnelling
De grote winnaar tijdens de FunX Music Awards 2021 dropt de opvolger van het succesvolle Animal Stories, waarmee hij vorig jaar een Edison Pop in de categorie Hiphop in de wacht sleepte. Op dit nieuwe album blikt hij terug op het verleden en op de successen die hij tot nu toe heeft behaald. In de achttien tracks, met bijdragen van Ronnie Flex, Yade Lauren, Jonna Fraser, Frenna, Idaly, Murda en KA, hoor je welke ontwikkeling hij in die jaren heeft doorgemaakt.

Lijpe – Verzegeld
Verzegeld is de opvolger van Dagboek, een album met meerdere samenwerkingen in plaats van alleen solo tracks. Zijn muziek ademt ‘realness’ en als rappende verhalenverteller is hij een van de beste in zijn soort. Hij is consistent als het gaat om het leveren van kwaliteit en met zijn enorme verteltalent blijft hij je boeien.

CATEGORIE DANCE

Lucas & Steve – 2021 single releases
Ook 2021 was weer het jaar van Lucas & Steve. Ze scoorden niet alleen hits met hun eigen aanstekelijke dansbare singles, maar werkten ook nog eens samen met een paar grote namen in de muziekindustrie. Zo sloeg het Limburgse duo de handen ineen met Blackstreet voor een nieuwe versie van ‘No Diggity’, met Tiësto voor ‘Ooh La Ooh La’, met de Noorse producer Tungevaag voor ‘Paper Planes’, Afrojack en DubVision voor ‘Anywhere With You’ en natuurlijk met het Zweedse duo Galantis voor hun nieuwste hit ‘Alien’.

Martin Garrix – 2021  single releases
Weinig dj’s zijn zo veelzijdig als Martin Garrix. En welke sound hij zich ook toe-eigent: zijn karakteristieke klankkleur maakt iedere release een succes. Zo begon hij het jaar met een samenwerking met niemand minder dan de Zweedse zangeres Tove Lo op de single ‘Pressure’. Deze donkere betoverende track werd in mei opgevolgd door het juist optimistische en feestelijke ‘We Are The People’: een product van Garrix’ samenwerking met rocklegendes Bono & The Edge, en de themasong van het Europees Kampioenschap voetbal. Nog nauwelijks bijgekomen van deze wereldhit is Garrix sinds december 2021 terug met een nieuwe succesplaat: ‘Won’t Let You Go’ – samen met Matisse & Sadko en John Martin.

Tiësto – 2021 single releases
Tiësto staat erom bekend zichzelf telkens opnieuw uit te vinden, en dat deed hij wederom in 2021. De koers die hij in 2020 inzette met het pompende ‘The Business’, een internationale hit, zette hij het afgelopen jaar voort met onder andere ‘Don’t Be Shy’ (met superster Karol G) en ‘The Motto’ (met popkoningin Ava Max). Daarnaast werkte hij samen met Lucas & Steve op de track ‘Ooh La Ooh La’. Al zijn alle dansgelegenheden al een aantal maanden dicht, dit zijn stuk voor stuk clubclassics in wording.

CATEGORIE ALTERNATIVE

Froukje – Licht en Donker
Met haar debuutsingle ‘Groter dan ik’ liet Froukje al zien dat zij zware onderwerpen draaglijker kan maken door haar in eenvoud uitblinkende teksten en melancholieke stemgeluid. Met haar EP Licht En Donker sleept ze ons door de pandemie, door op betoverende wijze de status quo te bezingen. Ook in tijden van corona ontstaan er liefdes, worden mensen volwassen en willen mensen dansen, en niemand verwoordt dit beter dan Froukje.

S10 – 2021 single releases
Zelfs als S10 geen album uitbrengt is haar unieke sound alom vertegenwoordigd in de charts. Op ‘Adem Je In – Remix’ en ‘Schaduw’ horen we hoe S10 barrières doorbreekt en andere artiesten inspireert hun kwetsbaarheid te laten zien. Maar ook solo, in al haar prachtige eenvoud, is S10 niet meer weg te denken uit het Nederlandse songwriter landschap.

WIES – Het Is Een Wies
Op het debuutalbum van WIES wordt het leven bezongen in een mix van pop, rock en elektronica. Een album vol ijzersterke tracks, waar breekbare liefdesliedjes moeiteloos worden afgewisseld met popsongs met een knipoog of rock ballads met een boodschap. Soms is het te laat, maar gelukkig komt WIES precies op tijd.

CATEGORIE NIEUWKOMER

Antoon – 2021 single releases
Zanger, rapper en producer Antoon (aka Valentijn Verkerk) is in 1,5 jaar tijd uitgegroeid tot een nieuwe ster aan het Nederlandse hiphop/pop firmament. Op het label van en in samenwerking met Twan van Steenhoven (Big2/The Opposites) heeft ANTOON in korte tijd zijn eigen herkenbare stijl gecreëerd. Met enkele grote hits zoals ‘Bootje’, ‘Zo Ben Jij’, ‘Leuk’ en natuurlijk ‘Hyperventilatie’ is hij erin geslaagd zich te onderscheiden met een opvallende mix van Nederlandstalige pop en hiphop flows. Eind 2021 kwam Antoon’s track ‘Vluchtstrook’ in samenwerking met Kris Kross Amsterdam en Sigourney K uit, en ook deze song is weer helemaal raak.

FLEMMING – Amsterdam
Opeens was daar in 2021 FLEMMING. FLEMMING liet al enkele jaren geleden voorzichtig van zich horen met enkele Engelstalige tracks. Vanaf 2021 schakelde FLEMMING echter over op Nederlandstalig. Zijn eerste Nederlandstalige release was ‘Amsterdam’ en daarmee schoot hij meteen in de roos; iedereen kan het nummer intussen meezingen. Dit is Nederlandstalige pop met een kleine knipoog naar het levenslied, en steeds doordrenkt van levensvreugde. ‘Zij Wil Mij’ is eind 2021 verschenen, en lijkt ‘Amsterdam’ wat betreft succes achterna te gaan. Van FLEMMING gaan we nog veel horen.

MEAU – 2021 single releases
Met haar EP Kalmte liet MEAU in 2021 voor het eerst voor een groter publiek van zich horen. Met name de tracks ‘Kalmte’ en ‘Afgesloten’ vielen op. Toen echter in het najaar van 2021 ‘Dat heb jij gedaan’ uitkwam, ging het opeens heel snel voor MEAU. Met intussen al meer dan 20 miljoen streams en airplay op vrijwel alle radiostations, heeft ‘Dat heb jij gedaan’ al bijna de status van een Nederpop klassieker. Met haar persoonlijke en indringende teksten en smaakvolle instrumentatie, komt de warme en heldere stem van MEAU bij iedereen rechtstreeks binnen.

CATEGORIE HOLLANDS

Mart Hoogkamer – 2021 single releases
Een volkszanger in hart en nieren. Hij komt uit een muzikale familie, allemaal waren ze op zoek naar erkenning. Mart Hoogkamer scoort niet alleen de zomerhit van het jaar met ‘Ik Wil Zwemmen’, er komt ook steeds meer verbreding in zijn repertoire. In zijn genre is Hoogkamer een belofte.

Gerard Joling – 2021 single releases
Ook het afgelopen jaar was Gerard Joling volop in het nieuws en niet alleen met zijn muziek. De zanger verbindt generaties door zijn samenwerking met rapper Donnie en vroeg aandacht voor de covidproblematiek rond muziekevenementen met het nummer ‘Los Met Z’n Allen’ dat door het uitgaanspubliek werd omarmd.

Samantha Steenwijk – 2021 single releases
2021 was een productief en sterk jaar voor deze volkszangeres. Bijna iedere twee maanden verschijnt er nieuw materiaal, waaronder een duet met Tino Martin. Ook als jurylid, panel- en muziekdeskundige is Samantha Steenwijk regelmatig in televisie programma’s te zien.

CATEGORIE NEDERLANDSTALIG

Maan – 2021 single releases
De samenwerking met andere artiesten voor de single ‘Als Ik Je Weer Zie’ werd een enorm succes. Meteen daarna volgt de superhit ‘Blijven Slapen’ met Snelle. Het muziekjaar is dan nog maar 3 maanden oud. Ook in de maanden hierna komt Maan met vooral persoonlijke songs die actualiteit en diepgang laten horen.

Racoon – Spijt is iets voor later
Na zes albums in het Engels maakt Racoon de overstap naar de moedertaal met ‘Spijt is iets voor later’. Hierop horen we verhalende liedjes met originele teksten die raken en na vaker horen onder je huid kruipen. Het is een vrijwel akoestisch album, zang en gitaar vormen de basis, klein maar groots van inhoud.

Suzan & Freek – Dromen In Kleur
Het tweede album Dromen In Kleur staat vol met goede en laagdrempelige Nederpop-songs. De liedjes doen het niet alleen goed op de radio maar zijn regelrechte meezingers tijdens concerten. De samenwerking met producer Arno Krabman en schrijver Léon Palmen pakt opnieuw goed uit.

CATEGORIE VIDEOCLIP

Chef’Special / regisseur: David-Jan Bronsgeest – Afraid Of The Dark
De video is geregisseerd door David-Jan Bronsgeest en laat een ballerina zien, gespeeld door Michaela Deprince. Het nummer gaat over moed hebben om kwetsbaar te zijn. Het is een song die kracht geeft. Je ziet de ballerina een dans opvoeren voor de spiegel, alsof ze door haar innerlijke duisternis wordt aangedreven. De zanger Joshua Nolet omschrijft het nummer als “Angst voor de onzekerheid, angst voor een bepaalde donkerte in jezelf en een behoefte om die beter te leren kennen. En een beetje vriendjes mee te worden.”

Goldband / regisseur: Véras Fawaz – Noodgeval
‘Noodgeval’ van Goldband is geregisseerd door filmmaker Véras Fawaz. De video lijkt een klassiek moordmysterie waarbij de detective tijdens een moordonderzoek terecht komt in de wereld van een mysterieuze sekte. “De Haagse stukadoors” schitteren op de aanstekelijke disco-pop track ‘Noodgeval’ die gaat over de radeloosheid van een hopeloze romanticus in nood. Als je kijkt naar de video word je direct meegenomen in het idee dat een gebroken hart uiteindelijk alleen genezen kan worden door degene die de pijn veroorzaakt heeft.

Sjaak / regisseur: Rick Helmink – Trompetisto
Sjaak neemt je in de videoclip van ‘Trompetisto’ van Zintuig Studio mee naar de alpen waar koeien genieten van zijn aanstekelijke dansmoves. In deze tijd van lockdowns en leven op afstand laat Sjaak zien dat je ook in je eentje kan wegdromen en kunt los gaan in je eigen wereld.

CATEGORIE SONG

MEAU – Dat heb jij gedaan
Meau weet met haar uiterst persoonlijke liedje over een ongezonde relatie veel mensen te raken en te troosten. Het bewijs daarvan is een nummer 1-hit in de grootste hitlijsten van Nederland.

S10 ft. Frenna & Kevin – Adem Je In (Remix)
Een mooie samensmelting van twee genres waarbij de raps van Frenna en Kevin perfect aansluiten bij het bijzondere stemgeluid van S10. Een song die je aandacht trekt en waar je naar wilt blijven luisteren.

Snelle & Maan – Blijven Slapen
Voor zowel Snelle als Maan een volgende stap in hun carrière. Pop met een hoofdletter P. De grootste hit (van Nederlandse bodem) van 2021 mag zeker niet in dit lijstje ontbreken.

CATEGORIE ALBUM

$hirak – Talou
De verwachtingen zijn hoog gespannen als het brein achter meerdere nummer 1-hits en het succesvolle New Wave-project met een eigen album komt, en producer $hirak lost die allemaal in. Frisse 90’s samples, catchy 80’s funk en grimey hiphop beats worden moeiteloos aan elkaar geregen door $hiraks uitzonderlijke muzikale visie. Met Talou bewijst $hirak nogmaals een van de beste producers van Nederlands te zijn.

Snelle – Lars
Met Lars kroont Snelle zich als de onbetwiste kroonprins van de Nederlandse popmuziek. Lars is een album vol persoonlijke popsongs waar de muzikale ontwikkeling van Snelle tot volle bloei lijkt te komen. Een bijzonder album dat zich nu al tussen de klassieke popalbums kan scharen.

Suzan & Freek – Dromen In Kleur
Na het platina succes van hun debuutalbum Gedeeld Door Ons maken Suzan & Freek de beloftes weer meer dan waar. Dromen In Kleur is een prachtig ingetogen en muzikaal album, waarin opbeurende pophits en lieflijke luisterliedjes elkaar moeiteloos afwisselen. Suzan & Freek tonen zich wederom meesters in het schrijven van intieme Nederpopliedjes.

Edison
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

AFAS Edisons
AFAS Software en de Edison Stichting gaan voor tenminste vijf jaar een samenwerking met elkaar aan. Het softwarebedrijf is naamgevend partner geworden van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek, samen de AFAS Edisons. Daarnaast wordt het onlangs geopende AFAS Theater Leusden de nieuwe locatie van de uitreikingen. Eén van de doelen van AFAS is om in lastige tijden Nederlandse muzikanten te steunen.