Liedzanger Robert Holl en saxofonist Dick de Graaf tijdens AFAS EDISONS verrast met  Edison Oeuvreprijzen

Robert Holl en Dick de Graaf zijn gisterenavond bij de AFAS EDISONS verrast met de Edison Oeuvreprijs Klassiek en de Edison Oeuvreprijs Jazz. Het is voor het eerst dat beide muziekgenres op één avond werden uitgereikt. Deze verbinding kenmerkt de nieuwe weg die de Edison Stichting samen met AFAS is ingeslagen. Naast de twee Oeuvreprijzen zijn nog 7 anders Edisons uitgereikt.

De winnaars van de Edisons zijn in september al bekend gemaakt op Radio 4 en Sublime. De aanwezige gasten genoten van bijzondere optredens van o.a. Hannes Minnaar, Janne Schra, Jan van Duikeren en Jeanine de Bique.

Robert Holl
Muziekjournalisten uit binnen- en buitenland beschreven al vaak hoe Robert Holl (75) in opera’s en liedrecitals zijn materiaal niet zingt, maar belichaamt. Hij heeft een wereldcarrière als opera- lied- en concertzanger, weerspiegeld in een enorme fonografisch oeuvre. Veel zangers noemen hem een sleutelfiguur in hun eigen ontwikkeling – of het nou was door vaste lessen of dankzij een van de vele masterclasses die Holl gaf en nog geeft. Begin dit jaar werd hij 75 en nog altijd maakt hij indruk met de intensiteit van zijn voordracht tijdens recitals. Mede daarom noemt de jury Edison Klassiek het een eer Robert Holl de Oeuvreprijs 2022 toe te kennen. Robert Holl was onder de indruk en voelde zich bijna een beetje opgelaten onder al die aandacht: ‘Het is toch ook een beetje beschamend. Ik ben maar een gewoon verlegen Rotterdams knaapje.’

Dick de Graaf
Saxofonist Dick de Graaf (67) voegt al ruim veertig jaar zijn eigen opvattingen over jazz en aanverwante stijlen toe aan de rijke traditie, op het podium en met een fraaie discografie. “Een traditie die hij door en door kent, doorgeeft aan jongere generaties en zoals andere belangrijke spelers in het veld, blijft voeden met vernieuwing. Al deze eigenschappen, met een plaat/cd oeuvre dat daar het gevolg van is, maakt hem een logische en terechte winnaar van de Edison Jazz Oeuvre Award” aldus de jury. De verraste saxofonist nam zijn beeldje blij in ontvangt. Hij riep de Nederlandse radio op om meer jazz te laten horen: ‘Al is het maar uurtje per week. Jazz is muziek van het moment. Je speelt iets, geeft het aan de bandleden en zij geven het weer terug. Het ontstaat langs de randen.’

Optreden is essentieel
Het thema van de avond was de ontwikkeling van nieuw muzikaal talent en de kansen voor de muziekwereld. De aanwezige winnaars gingen hierover in gesprek met elkaar en de gasten. Alle winnaars gaven aan dat het ontzettend belangrijk blijft dat muzikanten een podium geboden wordt zodat ze kunnen blijven optreden. Jan van Duikeren, winnaar van twee Edisons besloot spontaan om één van zijn net verkregen Edisons weer weg te geven. Hij overhandigde het beeld aan John Engels omdat John hem inspireert tot betere prestaties.

Jury
De Edisons worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury aan geluidsdragers van bijzondere kwaliteit. De Edisons staan daarmee voor kwaliteitsmuziek van nu. De jury van de Edisons Klassiek bestaat dit jaar uit Peter van der Lint, Mirjam Wijzenbeek, Dorien van Londen, Jet Berkhout, Kenne Peters, Robin de Bruyn en meestemmend voorzitter Micha Spel. De jury van de Edisons Jazz 2022 bestaat dit jaar uit Andrew Makkinga, Angelique Houtveen, Annie van der Velde, Co de Kloet, Michelle Kuypers en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.

Edison en AFAS
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edisons worden uitgereikt in drie muzikale genres: Pop, Klassiek en Jazz. De Edison Stichting is een unieke samenwerking aangegaan met AFAS Software. De komende vijf jaar organiseren ze samen de AFAS EDISONS in het Afas Theater Leusden.

Foto’s: Ferdy Damman