Nieuw IFPI rapport: we luisteren meer muziek dan ooit tevoren

Vandaag publiceerde IFPI het rapport Engaging with Music 2022. Het rapport geeft een compleet beeld over hoe muziekfans wereldwijd met muziek omgaan, waarnaar we luisteren en de manier waarop we luisteren. IFPI baseerde het rapport op reacties van meer dan 44.000 mensen uit 22 landen. Daarmee is het onderzoek het meest omvangrijke in zijn soort. 

Het complete rapport kun je hieronder downloaden, maar hier zijn alvast de zes belangrijkste conclusies:

  • De gemiddelde luistertijd per week groeide dit jaar naar 20.1 uur. In 2021 was dit nog 18.4 uur;
  • Meer dan 45% van muziekfans kiest voor een betaalde muziekdienst. Daarmee ben je als gebruiker volledig in charge; je selecteert zelf en hebt geen last van reclames;
  • Muziek is belangrijk voor het mentale en fysieke welzijn van mensen; 69% vindt muziek belangrijk voor de geestelijke gezondheid en 68% sport het liefst met muziek op;
  • Gemiddeld gebruiken mensen over de hele wereld meer dan zes verschillende methoden om met muziek om te gaan – variërend van video- en audiostreaming tot radio, televisie, film, gaming, het maken van korte video’s en nog veel meer;
  • Mensen luisteren naar een breed palet aan muziekgenres. Dit draagt bij aan een rijke mix van lokale en wereldwijde muziek die beschikbaar is;
  • Muziek blijft de belangrijkste reden waarom luisteraars naar de radio luisteren – De blijvende populariteit van radio houdt aan, waarbij 73% van de respondenten zegt dat ze voornamelijk naar de radio luisteren voor muziek.

Download het complete rapport hier