Wat de videogames sector doet om ouders te ondersteunen tijdens de Covid-19 crisis

Met de meeste landen in lockdown en scholen gesloten tijdens de COVID-19 crisis, zullen velen zich wenden tot videogames om te spelen, leren, trainen, oefenen of simpelweg even te ontsnappen aan de huidige situatie. In vele families spelen kinderen videogames voor hun plezier en, belangrijker nog, om sociaal verbonden te blijven met hun vrienden.

ISFE en NVPI Interactief willen graag, de tijdens COVID-19 door de videogames industrie beschikbaar gestelde  middelen en videogames onder de aandacht brengen bij spelers, ouders, verzorgers en leraren. En belangrijker nog, hen van advies voorzien om er voor te zorgen dat iedereen in deze periode veilig online kan spelen.

KENNIS IS MACHT! 

Dit artikel wil ouders, die wellicht bezorgd zijn over wat hun kinderen spelen en hun schermtijd, bewust maken van de middelen die beschikbaar zijn voor o.a. instellen van limieten op schermtijd, in-game aankopen en leeftijd. Ook kunnen privacy instellingen aangepast worden. Daarnaast vertellen we graag wat de industrie nog meer ter beschikking stelt aan families gedurende de crisis.

5 STAPPEN VOOR OUDERS OM GOED VIDEOGAME GEDRAG AAN TE MOEDIGEN:

1. Controleer de PEGI-classificatie

PEGI (Pan European Game Information) voorziet games van een leeftijdslabel en inhoud-pictogrammen die ouders attenderen op aanwezigheid van o.a. in-game aankopen, grof taalgebruik, geweld, angst, drugs, seks of discriminatie. Alle grote videogames en platformen gebruiken de PEGI-classificatie als integraal onderdeel van hun systemen voor ouderlijk toezicht.

U kunt ook de PEGI App gebruiken om de classificaties te bekijken. In de App kunt u zoeken in de PEGI-database naar de classificatie van videogames en beoordelingen van Apps. U kunt resultaten filteren op leeftijdsclassificatie, genre en platform om zo de perfecte game te vinden en gedetailleerde instructies te krijgen over het instellen van ouderlijk toezicht op verschillende apparaten. De app is beschikbaar in 9 talen: Engels, Frans, Pools, Nederlands, Italiaans, Spaans, Portugees, Duits en Zweeds. U kunt de App hier downloaden:  Google Play; Apple Store

NB: De PEGI-leeftijdsclassificatie kijkt naar voor welke leeftijd de inhoud van een spel geschikt is, niet naar de moeilijkheidsgraad.

2. Gebruik de parental controls

Alle gameconsoles, handheld-apparaten en besturingssystemen voor PC en Mac zijn uitgerust met mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, parental controls, zodat ouders de privacy en online veiligheid van hun kinderen kunnen waarborgen. Met deze controlemiddelen kun je als ouder:

 • selecteren welke spellen kinderen mogen spelen (op basis van de PEGI-leeftijdsclassificaties)
 • digitale aankopen reguleren, beperken en/of in de gaten houden
 • toegang tot surfen op het internet beperken, door een filter toe te passen
 • bepalen hoeveel tijd kinderen kunnen besteden aan het spelen van videogames
 • het niveau van online interactie (chat) en uitwisseling van gegevens (tekstberichten, door gebruikers gegenereerde inhoud) beheren

Klik voor informatie over het instellen van het ouderlijk toezicht, op de koppeling van het apparaat dat uw kind gebruikt:

Consoles Handhelds Smartphones & tablets
Microsoft Xbox One Nintendo 3DS (XL) Google Play devices (Android)
Nintendo Switch Nintendo DSi (XL) iPhone and iPad (iOS)
Sony Playstation 4 Sony VITA
Microsoft Xbox 360 Sony PSP
Nintendo Wii U
Sony PlayStation 3


3. Praat en speel met je kind
 

Onderzoek toont aan dat gezinnen die samen spelen en/of de tijd nemen om video gaming te bespreken met hun kinderen, de gezondste relatie met videogaming hebben. Zij halen het meeste uit gameplay en hebben de minste argumenten over speeltijd.

Maak van de gelegenheid gebruik om samen te spelen en de hobby van uw kind te leren kennen.

4. Blijf geïnformeerd over verantwoord gamen

Gebruik de middelen die brancheorganisaties ter beschikking stellen om informatie te vinden over veilig en verantwoord spelen. Of om meer te weten te komen over populaire videogames, games die geschikt zijn om met het hele gezin te spelen, overige tips of voor begeleiding bij het instellen van ouderlijk toezicht op diverse apparaten.

Nederland: rulethegame.nl

België: speelhetslim.be  /  jouezmalin.be
Denemarken: http://angi-nordic.com/en-foraldreguide/
Finland: http://angi-nordic.com/parents-guide-fi/
Frankrijk: pedagojeux.fr
Duitsland: USK – Voor gezinnen
Noorwegen: http://angi-nordic.com/parents-guide-no/
Polen: zapytajogry.pl  www.spidor.pl
Portugal: aepdv.pt
Spanje: thegoodgamer.es
Zweden: fragaprataspela.se  http://angi-nordic.com/parents-guide-se/
Verenigd Koninkrijk: askaboutgames.com  /  https://www.taminggaming.com/home

5. Check beschikbare videogames en andere hulpmiddelen

 Producenten van videogames werken actief mee aan het communiceren van boodschappen met betrekking tot COVID-19 naar hun omvangrijke wereldwijde netwerk van gamers. Daarnaast stellen vele bedrijven in deze uitzonderlijke tijd gratis games ter beschikking aan gamers, families en leraren.

Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt
https://taminggaming.com/

Onderwijs:

 • Roblox heeft game design & coding middelen geïntroduceerd voor leren op afstand. Dit omvat een (1) nieuwe onderwijs op afstand bron die meer dan 100 uur gratis, ISFE gecertificeerde inhoud bevat die kan worden gebruikt om game design en codering basiselementen te leren, (2) gratis Roblox Studio Webinars  met lesplannen voor opvoeders die geïnteresseerd zijn in het onderwijzen van game ontwikkeling, (3) een nieuwe Learn & Explore game om gemakkelijke toegang tot meer educatieve ervaringen voor kinderen en tieners op het platform te bieden.
 • Microsoft heeft gratis educatieve bronnen toegevoegd aan zijn Minecraft Marketplace.
 • Rabbids Coding, een spel van Ubisoft die kinderen van 7 jaar en ouder de basis van programmeren leert is gratis tot eind april.
 • Hulp voor ouders bij het vinden van geschikte spelletjes voor hun gezin: https://taminggaming.com/.
 • ISFE’s Games in Schools modules gericht op voorlichting over hoe video games gebruikt kunnen worden voor educatieve doeleinden.
 • Digital School House: 10 activiteiten om thuis computergebruik te leren aan de hand van alledaagse huishoudelijke voorwerpen.
 •  ‘Computing at Home with Digital Schoolhouse-video’s’ zijn op YouTube beschikbare vervolgvideo’s bedoeld voor jonge leerlingen van 5 tot 11 jaar. Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen meedoen of achterover leunen en toezicht houden. U zich hier abonneren.
 • De Poolse Vereniging van Entertainment Software Ontwikkelaars en Distributeurs lanceerde de educatieve campagne “Playing Teaching” in februari. Elke maand, bied het leerkrachten en ouders nieuwe waardevolle informatie over hoe videogames gebruikt kunnen worden in het onderwijs. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven: https://www.spidor.pl/granie-nauczanie/.

Fitness:

 • Niantic heeft zijn mobiele games Pokemon GO en Harry Potter: Wizards Unite bijgewerkt om thuissporten aan te moedigen.
 • Nintendo heeft een gratis update van de Ring Fit Adventure fitness game voor Nintendo Switch. Het bevat nieuwe spel modi om thuis te oefenen.
 • Ubisoft zal binnenkort titels uit zijn Just Dance-franchise opnemen in hun aanbiedingen en gratis proefversies. Blijf hier op de hoogte


Contact:

Voor meer informatie u contact opnemen met

ISFE
: Heidi Lambert op tel: +44 1245 476 265

E-mail: heidilambert@hlcltd.demon.co.uk

https://www.isfe.eu

Twitter: @ISFE_Games


NVPI Interactief
 : Martijn Schenderling

E-mail : martijn.schenderling@nvpi.nl


Video games staan centraal in alles wat we doen.

ISFE & NVPI zorgen ervoor dat de stem van een verantwoord ecosysteem voor videogames wordt gehoord en begrepen, zodat het creatieve en economische potentieel wordt ondersteund en gevierd, en videogamespelers over de hele wereld kunnen blijven genieten van geweldige game-ervaringen.