Het wetsvoorstel versterking auteurscontractenrecht is vandaag afgehamerd in de Tweede Kamer. Na jaren overleg en voorbereiding, ging het voorstel vandaag met één klap door de Tweede Kamer. NVPI is er blij mee, want de wet biedt ruimte aan aanbieders, producenten en makers om eerlijke en goede vrijwillige afspraken met elkaar te maken die de positie van makers verbeteren en adequate ruimte geeft aan een gezond investeringsklimaat. Het leidt volgens NVPI tot een sterkere creatieve sector.
Het wetsvoorstel bevat wijzigingen van de Wet Auteurscontractenrecht die in 2015 in werking trad. Met de wijzigingen wordt het o.a. makkelijker om collectief afspraken te maken omdat die niet meer vastgesteld hoeven te worden door de minister van OCW. Daarnaast schrijft het wetsvoorstel dat een “collectief onderhandelde vergoeding, dat wil zeggen een vergoeding die tot stand komt na onderhandelingen tussen een vereniging van makers en een exploitant of een vereniging van exploitanten, wordt vermoed billijk te zijn.” Dat betekent dat aldus via (vrijwillig) collectieve afspraken invulling kan worden gegeven aan eisen uit de wet.
Collectieve afspraken
In het wetsvoorstel wordt de collectieve vergoeding voor makers voor de exploitatie van filmwerken via video on demand (VOD) als voorbeeld genoemd. Over de VOD-vergoeding is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt, een akkoord wordt binnenkort verwacht. Ook het collectief akkoord over een aanvullende billijke vergoeding voor sessiemusici bij Nederlandse muziekproducties die zeer succesvol zijn op de nationale streamingmarkt wordt genoemd. NVPI Muziek bereikte dat akkoord begin dit jaar met Ntb/Kunstenbond als onderdeel van een breder pakket aan afspraken.