Driekwart van de Nederlandse ouders wil meer inzicht in het gamegedrag van hun tiener

Vandaag wordt de campagne ‘Rule the Game’ gelanceerd over hoe je gamen leuk maakt voor het hele gezin.

82% van de Nederlandse ouders ziet voordelen in het spelen van videogames. 70% van de ouders geeft aan voldoende grip te hebben op het gamegedrag van hun kind, maar toch wil 73% van de ouders meer inzicht in het gamegedrag van hun tieners. Ook hebben veel ouders vragen over hoe ze het beste om kunnen gaan met gaming binnen het gezin. Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1.000 Nederlandse ouders, uitgevoerd in opdracht van NVPI Interactief, de brancheorganisatie van uitgevers van videogames. NVPI Interactief lanceert vandaag www.rulethegame.nl om ouders te helpen met hun kinderen in gesprek te gaan over videospellen en zo gamen leuk te maken voor het hele gezin.

Keuzes van Nederlandse ouders
73% van de Nederlandse ouders maakt afspraken met hun tienerkinderen over gamen. Jongere kinderen (10 tot 14 jaar) mogen minder vaak overal spelen waar ze willen (30%), dan kinderen van 15 tot 17 jaar (43%). De meerderheid van de ouders (56%) geeft aan dat hun kind minder dan € 10,- per maand uit mag geven aan games. De meeste Nederlandse kinderen mogen van hun ouders 3 tot 6 uur per week gamen. In het onderzoek zegt 80% van de ouders (bijna) nooit mee te gamen met hun kinderen.

Lastig om afspraken te handhaven
De belangrijkste reden die ouders hebben voor onvoldoende grip op het gamegedrag van hun kind, is dat ouders moeite hebben om afspraken rondom het spelen van games te handhaven binnen het gezin (57%). Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat 50% van de ouders niet of nauwelijks bekend is met ‘parental controls’. Dit zijn hulpmiddelen die ouders kunnen gebruiken om zicht te houden op het gamegedrag van hun kind. De meest bekende parental controls bij de ouders zijn de hulpmiddelen die ingameaankopen beperken of bepaalde inhoud afschermen. 30% van de ouders maakt vaak gebruik van parental controls.

Actrice Tanja Jess, moeder van twee tienerzonen en verbonden aan de campagne: “Mijn tip voor andere ouders? Maak afspraken met je kinderen hoelang ze mogen gamen. Dit leert hen te beseffen hoelang ze al aan het gamen zijn. En: wees consequent in de afspraken naleven. Dan heb je de helft minder discussie.”

Vragen van Nederlandse ouders
83% van de Nederlandse ouders heeft nog vragen over het gamegedrag van hun tienerkinderen. Ouders willen vooral graag meer inzicht hoelang hun kinderen spelen en het type games dat zij spelen. Volgens het onderzoek zijn de ouders vooral geholpen met een informatieve website over gamen anno nu.

Anne de Jong, directeur van NVPI: “Het grote aantal ouders dat nog vragen heeft over het gamegedrag van hun kinderen geeft het belang van deze campagne aan. Vanuit de NVPI willen wij de ouders met rulethegame.nl een steuntje in de rug geven met antwoorden op vragen over gamen anno nu, praktische tips van moeder Tanja Jess en gamer Mathijs Stals en bijvoorbeeld de uitleg van de kijkwijzer voor gaming: PEGI.”

Weten hoe je gamen leuk maakt voor het hele gezin?
Ga naar de website Rulethegame.nl! Of bekijk de resultaten van het overzicht in de infographic.