Maatregelen Coronavirus culturele sector

Bijna dagelijks ontvangen wij allen nieuwe informatie omtrent het Coronavirus. Niet alleen over onze gezondheid, maar ook over onze ondernemingen. Als branchevereniging zien we dat die informatiestroom op sommige momenten overweldigend kan zijn en u misschien niet álle voor u relevante informatie meekrijgt. Daarom willen we u graag een overzicht aanbieden van informatie die voor u en uw onderneming van belang kan zijn.
Wij wensen u allen het beste de komende tijd en proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen in onze sector.

Update 29-4: uitbreiding en versoepeling maatregelen: TOGS, BMKB. Lees hier.

Algemene zaken

Ministerie van OCW
Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft nauw contact met de culturele sector en deelt de zorgen die binnen onze sector heersen. De minister meldt dat de belangen en zorgen van de culturele sector zullen worden meegenomen in de rijksbrede maatregelen. Over de aangenomen motie, die oproept tot een steunpakket voor de culturele sector, is de minister in overleg met de minister van Financiën over hoe ze deze motie het beste kunnen uitvoeren.
Kijk hier voor een duidelijk overzicht van alle regelingen voor ondernemers die nú van kracht zijn.

Werktijdverkorting maakt plaats voor NOW
De overheid heeft laten weten dat de regeling Werktijdverkorting zal worden stopgezet en plaats zal maken voor een nieuwe regeling: het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid.
Wij verwijzen u hiervoor graag door naar de website van de Kamer van Koophandel. Zij hebben een up-to-date webpagina met informatie over alle mogelijke regelingen voor ondernemers. Ook vindt u daar vanzelfsprekend meer uitleg over de gestopte Werktijdverkorting (ook als u al een aanvraag heeft gedaan) en het ter vervanging beschikbaar gestelde Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid.
De voorwaarden voor NOW zijn op 6 april bekendgemaakt, bekijk ze hier.

Coronaloket voor ondernemers
Zowel VNO-NCW als MKB-Nederland hebben op hun websites een verzamelpagina aangemaakt over het Coronavirus aangemaakt. Hier is, naast informatie over het virus zelf, ook veel informatie te vinden over mogelijke hulpregelingen. De twee instanties hebben mede met de Kamer van Koophandel ook een Coronaloket opgezet. Naast de website van het Coronaloket zijn ze ook telefonisch te bereiken op werkdagen tussen 08:30 en 17:00, via het telefoonnummer 0800-2117.
Ook de Rijksoverheid heeft een webpagina aangemaakt waar algemene informatie over het virus te vinden is, maar ook speciale informatie voor ondernemers. Vanaf maandag 30 maart zullen alle ZZP-loketten bij alle gemeenten opengaan.

Gezondheidsmaatregelen
De maatregelen en adviezen worden regelmatig bijgesteld. Daarom adviseren wij onze leden om de website van het RIVM dagelijks te raadplegen om de gevolgen voor uw organisatie en daarbuiten zo beperkt mogelijk te houden.

Culturele Zaken

European Culture of Solidarity Fund
De European Cultural Foundation (ECF) heeft het European Culture of Solidarity Fund geïnitieerd: een solidariteitsfonds dat tijdens deze coronapandemie financiering biedt voor vindingrijke culturele initiatieven – groot of klein – die de solidariteit en de gedachte van Europa als gemeenschappelijke openbare ruimte versterken. Het fonds staat open voor individuen, collectieven en organisaties uit alle sectoren en het maatschappelijk middenveld in het algemeen. De deadline om deel te nemen is 27 april 2020. Meer informatie over de richtlijnen en hoe je kunt deelnemen is hier te vinden.

Mocht u nog verdere vragen hebben kunt u deze richten aan info@nvpi.nl.