Rule the Game blog: De 5 grootste misverstanden omtrent gamen
Het spelen van videogames is een vorm van vermaak waar wel eens misverstanden aan verbonden zijn. Als je zelf niet of amper bekend bent met het spelen van videogames, kan het er vreemd uitzien als iemand anders hier helemaal in opgaat. Vragen en zorgen komen vooral naar voren wanneer het gaat over kinderen die videogames spelen, maar zijn deze zorgen terecht? In deze blog nemen we je mee door de vijf grootste misverstanden omtrent het spelen van videogames.
#5 Videogames spelen gaat puur om entertainment
Kinderen spelen vaak videogames omdat ze deze vermakelijk vinden en dit zien als een vorm van entertainment. Echter, naast entertainment heeft het spelen van videogames heel veel andere voordelen! Het is namelijk goed voor de ontwikkeling van kinderen. Dat komt bijvoorbeeld doordat zij vaak in teams samen spelen en zo leren hoe ze goed moeten samenwerken en hoe zij duidelijk met elkaar moeten communiceren om hun gezamenlijke doelen te behalen. Tevens draagt het bij aan Engelse taalvaardigheid, want veel games zijn Engelstalig én de teams bestaan vaak uit spelers van over de hele wereld.
Tijdens het gamen kan de moeilijkheidsgraad toenemen en moet de speler snel beslissingen nemen om problemen op te lossen. Het stimuleert oplossingsgericht denken en is goed voor het doorzettingsvermogen van kinderen. Het uitspelen van de levels (die steeds moeilijker worden) draagt bovendien bij aan het zelfvertrouwen van kinderen..
#4 Het spelen van videogames is tijdverspilling
“Heb je niets beters te doen?” is een opmerking die gamers vaak te horen krijgen. Soms worden videogames als een nutteloze vorm van tijdverdrijf gezien, want waarom zou je videogames spelen als je bijvoorbeeld ook naar buiten kunt gaan en daar je creativiteit in kunt zetten?
Er is een groot misverstand omtrent de creativiteit die komt kijken bij het spelen van videogames. Videogames geven de speler namelijk de mogelijkheid om onze wereld, maar ook talloze andere werelden en plekken te kunnen bezoeken. Er is geen enkel ander medium dat je zó onderdompelt in de meest fantastische en oogstrelende omgevingen.
In een videogame ben jij degene die centraal staat. Je wordt zelf de hoofdpersoon in een verhaal en je kunt als hoofdpersoon zelf keuzes maken. Deze keuzes beïnvloeden de rest van het verloop. Videogames bieden een veilige plek waar je de emotionele consequenties van je beslissingen kunt ontdekken en dat alles vanuit je eigen (woon)kamer! Het draagt bij aan de emotionele ontwikkeling van het kind en is mede daardoor allesbehalve nutteloos.
#3 Gamen leidt tot sociale isolatie
Het stereotype dat mensen nog wel eens voor zich zien is dat gamers zich opsluiten in hun kamer en niets anders meer doen dan gamen. Deze vorm van entertainment is echter ontwikkeld om ook te fungeren als sociale ervaringen. Dit was in de beginperiode van videogames natuurlijk erg anders dan nu, maar het is een misvatting om te denken dat het spelen van videogames geen sociale activiteit kan zijn.
In de jaren 70 werden games vooral gespeeld in speelhallen en in de jaren 80 werd het spelen vanuit huis via een gameconsole erg populair. Gezamenlijk spelen was toen gelimiteerd en om samen te spelen moest je écht bij elkaar langs gaan.
Tegenwoordig kun je online gamen met andere mensen en juist door dit online aspect is de game-ervaring enorm uitgebreid en veel socialer dan vroeger. Je legt immers veel gemakkelijker contact met andere spelers. Dat kunnen spelers zijn die je kent, zoals klasgenoten, maar ook spelers die je nog niet kent. De toegankelijkheid van het internet zorgt er dus voor dat je veel sociale contacten op kunt doen en ook veel sociale contacten kunt onderhouden. Het is aan de andere kant natuurlijk goed om een balans tussen online en offline te vinden. Maak daarom goede afspraken met je kind over zijn of haar gamegedrag.
#2 Wie veel gamet, is verslaafd
Videogames zijn een vorm van entertainment en een bron van leren en van ontspanning. Er zijn veel voordelen verbonden aan het spelen van videogames, maar er zijn natuurlijk ook valkuilen.
Er is sprake van niet gezond omgaan met videogames wanneer iemand een verminderde controle heeft over het spelen van videogames en wanneer iemand het gamen belangrijker vindt dan andere interesses en dagelijkse activiteiten. Het is daarom belangrijk om samen met je kind afspraken te maken omtrent het gamegedrag.
Wat belangrijk is om te onthouden is dat het aantal uren dat iemand een videogame speelt, niet per se bepalend is in het wel of niet gezond omgaan met videogames. Het is en blijft primair een vorm van ontspanning en entertainment. Iemand die vaak series kijkt is immers ook niet per definitie verslaafd. Iemand die niet gezond omgaat met videogames haalt geen plezier meer uit het spelen ervan en het fungeert dan als een toevluchtsoord om te ontsnappen aan echte problemen.
#1 Videogames leiden tot agressiviteit
Een van de meest gehoorde misvattingen omtrent gamen gaat over geweld in games en of dit element in games negatieve invloed heeft op het gedrag van spelers. Vaak gaat het in deze discussie om schietspellen, ook wel ‘shooters’ genoemd.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er geen sterke link is tussen gewelddadigheid in de offline wereld en de online wereld. In een recent onderzoek dat is gepubliceerd op Molecular Psychiatry werden deelnemers gevraagd een gewelddadige videogame te spelen. Ook werden er deelnemers gevraagd een niet-gewelddadige videogame te spelen en tot slot waren er deelnemers die helemaal geen videogames speelden. Ze deden dit iedere dag, twee maanden lang. Uit het onderzoek is gebleken dat het spelen van de gewelddadige videogame geen significante negatieve effecten heeft op agressie, sexisme en mentale gezondheid.
Enkel dit onderzoek geeft natuurlijk niet het volledige beeld weer, dus ga vooral op zoek naar nog meer onderzoeken om meer te weten te komen over dit onderwerp! Het grote plaatje dat uit deze onderzoeken naar boven komt is dat er geen bewijs is dat videogames een significante invloed hebben op het ontwikkelen van agressie.
Daar willen we wel aan toevoegen dat uiteraard ieder kind anders is. Sommige kinderen kunnen beter tegen een gewelddadige videogames dan andere kinderen. Daarom is het belangrijk om met je kind in gesprek te blijven over zijn of haar gedrag en stel samen afspraken op omtrent bijvoorbeeld het spelen van verschillende videogames. Begin altijd met het controleren van de aangegeven PEGI adviesleeftijd.
Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen?
Kijk dan op de Q&A van Rule the Game waar ze de meestgestelde vragen beantwoorden.