Rule the Game blog: Vijf tips om ouders dit schooljaar te helpen om met hun kinderen over videogamen te praten

Het is weer die tijd van het jaar – kinderen zitten alweer een tijdje op school en de drukke weken zijn begonnen, vol met toetsen, huiswerk, sport en natuurlijk een sociaal leven. Terwijl je kinderen school en plezier proberen te balanceren, weten we dat het spelen van videospelletjes met vrienden ook een belangrijke hobby kan zijn. Maar het kan moeilijk zijn om een balans te vinden tussen het geven van vrijheid en het voelen dat je controle hebt en op de hoogte bent van hun speelgewoonten.

Daarom geeft Rule the Game vijf tips om dat te bereiken:

1. Weet welke spellen jouw kind speelt

Er zijn veel verschillende soorten spellen, allemaal met unieke kenmerken. Sommige zijn geschikt voor alle leeftijden, andere misschien niet. Het is dus belangrijk om te weten welke spellen je kinderen spelen, zodat je met je kinderen weloverwogen realistische afspraken kunt maken over gebalanceerd spel.

Zo zijn interactieve online multiplayergames vaak moeilijker te pauzeren voor een individuele speler. Dergelijke spellen kunnen het beste worden gespeeld tijdens de uren dat je kinderen en hun vrienden waarschijnlijk samen online zijn. Als je hier als ouder meer kennis over hebt, kun je realistische grenzen stellen, waardoor je kinderen zich vanaf het begin gehoord voelen, zodat ze samen met hun vrienden kunnen spelen en de kans dat ze een spel halverwege moeten verlaten zo klein mogelijk wordt.

2. Spreek af wanneer, waar en hoe lang je speelt

Videogames spelen kan een goed instrument zijn voor de ontwikkeling van een kind, vooral sociale spellen waarbij interactiviteit met andere spelers een natuurlijk onderdeel van het spel is. Het is echter altijd belangrijk dat kinderen meerdere hobby’s hebben, sporten en hun vrienden in het echt zien als dat kan. Vraag je kinderen om aan te geven wanneer ze het liefst zouden spelen en voor hoe lang. Door er een open gesprek van te maken in plaats van een instructie, zullen ze zich meer gesteund voelen. Ze zullen eerder geneigd zijn zich te houden aan de regels die jullie samen hebben opgesteld. Daarnaast geeft het je de kans om meer te weten te komen over hun beweegredenen om te spelen en over wat ze zo leuk vinden aan videospelletjes.

Denk ook na over waar je kinderen spelen – zou je het prettiger vinden als ze in de woonkamer spelen in plaats van in hun slaapkamer? Laat dit weten en leg uit waarom

3. Maak het spelen gemakkelijker met ouderlijk toezicht

Op alle spelconsoles zijn hulpmiddelen geïnstalleerd die je als ouder automatisch kunt activeren. Deze zijn ontworpen om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw kind gezonde, veilige en leuke videogames speelt – zelfs wanneer je er niet bent om toezicht te houden. Deze geven je onder andere de volgende mogelijkheden:

  • Selecteer welke spellen beschikbaar zijn voor jouw kinderen om te spelen.
  • Bepaal hoe lang jouw kind mag spelen en houd in de gaten welke spellen jouw kind speelt.
  • Bepaal welke spelaankopen ze mogen doen en stel zo nodig een uitgavenlimiet in.
  • Schakel voice chat uit en bepaal met wie jouw kind online kan chatten en gamen.

Deze instellingen voor ouderlijk toezicht zijn te vinden op elke gameconsole, in elk spel, op de smartphone en op de tablet. Elk apparaat heeft verschillende besturingselementen, dus het is belangrijk dat je de tijd neemt om er vertrouwd mee te raken. Meer informatie over ouderlijk toezicht vind je op de website van Rule the Game www.rulethegame.nl.

4. Maak jezelf vertrouwd met wat videogamen vandaag de dag betekent

Vroeger ging het bij videospellen om het omvallen van blokken of het verslaan van een highscore in de speelhal. Vandaag de dag zijn videogames veel complexer. De spellen zijn geavanceerder geworden, maar de gemeenschap ook. Hierdoor kunnen er termen, spellen of manieren van spelen zijn die je niet kent. Om zinvolle afspraken met je kinderen te maken moet je de tijd nemen om te begrijpen wat videogamen tegenwoordig inhoudt. Dat kan al beginnen met een vraag – ze zullen het waarschijnlijk op prijs stellen dat je belangstelling toont voor hun hobby en kunnen goede leraren zijn!

5. Blijf betrokken en doe mee

Al deze tips komen min of meer op hetzelfde neer – ben betrokken! Als je interesse toont in de spellen die jouw kind speelt, zal hij of zij ook meer openstaan om erover te praten. Waarom doe je niet eens mee? Je kunt ‘on the job’ leren en de grenzen die je wilt stellen bespreken terwijl je geniet van quality time met je kinderen. Veel spellen zijn geschikt voor het hele gezin en kunnen voor veel plezier en een hechte band zorgen, net als de bordspelletjes die we vaker samen spelen.

Door betrokken te blijven kan je ook een realistisch gesprek voeren over hoe grenzen kunnen veranderen naarmate je kinderen ouder worden.

Voor meer informatie over hoe je een productief gesprek kunt voeren met je kinderen over de manier waarop ze spelen, kijk op de website www.rulethegame.nl.