F.A.Q.

Hieronder zijn antwoorden op enkele veelgestelde vragen over o.a. muziek- en filmgebruik te vinden.


Muziek in podcasts

Vraag
Ik wil muziek van anderen gebruiken in mijn podcast. Mag dat?
Antwoord
Als gebruik wordt gemaakt van bestaande opnamen van een platenmaatschappij, dan is op grond van de wet toestemming nodig van betreffende platenmaatschappij. Dat verloopt niet via NVPI of andere organisatie. Als het gaat om zelf ingespeelde muziek waarbij de uitvoerend artiesten geen artiestencontract bij een platenmaatschappij hebben, dan volstaat de toestemming van de betreffende artiest(en).
Voor wat betreft de muziekauteursrechten is daarnaast op grond van de wet toestemming vereist van de componist/tekstschrijver/muziekuitgever, in Nederland meestal vertegenwoordigd door Buma/Stemra. Sena biedt wel podcastlicenties uitsluitend aan omroeporganisaties in de zin van de Mediawet ten aanzien van eerder op radio en/of tv uitgezonden omroepprogramma’s.


Muziek in livestreams

Vraag
Ik wil een livestream organiseren en daarbij achtergrondmuziek gebruiken. Mag dat?
Antwoord
Je moet hiervoor contact moet opnemen met de rechthebbenden van de muziek:
Als je bestaande muziekopnamen gaat gebruiken: toestemming vragen van bijbehorende platenmaatschappij(en) (en Buma/Stemra).
Als je live-muziek gaat gebruiken: toestemming vragen van de optredende artiesten, en afhankelijk van het huurcontract wellicht ook van de bladmuziekverhuurder (en Buma/Stemra).


Films openbaar vertonen

Vraag
Ik wil graag een film in het openbaar vertonen. Bij wie moet ik zijn voor de rechten?
Antwoord
Hiervoor dien je contact op te nemen met de desbetreffende filmdistributeur. Weet u niet wie dat is? Neem dan contact op met info@filmdistributeurs.nl.


Goud/Platina/Diamant

Vraag
Wanneer komt een single/album in aanmerking voor Goud/Platina? En wie kan de gouden/platina penningen aanvragen?
Antwoord
Bekijk hier het reglement om te kijken of een single/album in aanmerking komt voor Goud/Platina. Platenmaatschappijen die aangesloten zijn bij NVPI kunnen een aanvraag indienen via goudplatina@nvpi.nl.