Thema's Consumentenbescherming Gamesverslaving

Gamesverslaving

Uiteraard is de Nederlandse game-industrie van mening dat excessief gamegebruik dient te worden voorkomen. Het betreft een breder probleem waarbij jongeren ontzettend veel tijd spenderen  achter computer, mobiel en tablet. Niet zozeer ingegeven door gamen, maar veel meer door social media. Dit zal moeilijk terug te draaien zijn, maar voorlichting dient te worden opgevoerd.

Actueel:
Recent is er een publicatie verschenen van een groep internationale wetenschappers die concluderen dat het een complex fenomeen betreft, en er niet gesproken kan worden van een diagnose ‘gamesverslaving’. Deze publicatie is een wetenschappelijke reactie op het voornemen van de World Health Organisation (WHO) om ‘gaming disorder’ op te nemen in de ICD-11 lijst, een overzicht van medisch erkende ziektes. In 2019 wordt door de WHO, naar verwachting, een besluit genomen.

Een andere kwestie betreft games die kanselementen bevatten. In verband met zogenaamde ‘loot boxes’ in games zijn in heel Europa vragen gesteld, zo ook in het Nederlandse parlement. De Nederlandse kansspelautoriteit heeft een Consultatie Beoordelingskader Spelaanbod gedaan waar NVPI Interactief namens de sector op heeft gereageerd. Een Engelse vertaling daarvan is eveneens gedeeld  met de Europese partners. Doel van de Nederlandse consultatie is om vast te stellen wanneer een game onder de definitie van kansspel kan vallen.

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft onderzoek naar deze loot boxes gedaan. Het rapport “Onderzoek naar loot boxes, een buit of een last?” treft u hieronder aan.

Een statement over loot boxes van NVPI Interactief treft u hieronder aan.

De Kansspelautoriteit gaf in oktober 2017 opdracht tot twee onderzoeken naar social gaming. Verslavingsdeskundige Dick de Bruin (CVO – Research & Cosultancy) verrichtte een literatuurstudie (Gamers en gokkers – Literatuurverkenning naar de risico’s en schadelijkheid van gamen in relatie tot gokken); onderzoeksbureau Intraval interviewde veertig – overwegend mannelijke – spelers in de leeftijd van 13 tot en met 31 jaar over hun ervaringen (Wisselwerking social games en kansspelen). Beide onderzoeken treft u eveneens hieronder aan.