Diepgaand onderzoek naar luistergewoonten wereldwijd

Vandaag heeft IFPI het ‘Music Consumer Insight Report 2018’ gepubliceerd. Dit rapport onderzoekt de manieren waarop muziek wordt geconsumeerd in de 20 grootste muziekmarkten in de wereld, waaronder Nederland. Het onderzoek is gedaan bij muziekconsumenten tussen de 16 en 64 jaar.

Hoogtepunten van het rapport:

  • Muziek is een integraal onderdeel van ons leven: gemiddeld genieten we van muziek gedurende 17,8 uur per week, waarbij de auto de meest populaire luisterlocatie is.
  • Streaming is bijna alom vertegenwoordigd: 86% van ons luistert naar muziek via on-demand streaming. Jonge muziekconsumenten zijn de meest betrokken streamers, 57% van de 16-24-jarigen maakt wereldwijd gebruik van een betaalde muziekstreamingsdienst.
  • Consumenten zijn betrokken bij lokale muziekgenres: muziekconsumenten houden vooral van luisteren naar lokale muziekgenres, waarbij 66% van de consumenten in Japan naar J-Pop luistert, 69% van de consumenten in Frankrijk naar Variété Française luisteren en in Brazilië 55% luistert naar música populaire brasileira.
  • Uploadservices blijven domineren: bijna de helft van alle tijd die wordt besteed aan het luisteren naar on-demand muziek is via YouTube.
  • Schending van het auteursrecht blijft een belangrijke kwestie: meer dan een derde (38%) van de consumenten verkrijgt muziek via inbreuk makende methoden – waarvan het rippen van streams de meest gebruikte methode is (32% van de consumenten).

Frances Moore, Chief Executive, IFPI:

“Het rapport vertelt het verhaal over hoe muziek verweven is met de levens van fans over de hele wereld. Toegang tot muziek blijft groeien, en wordt omarmd in alle genres, diensten, dragers en technologieën.

“Platenmaatschappijen en partners werken nauw samen om deze vormen van muziek beluisteren te ondersteunen en te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat deze spannende reis rond de wereld doorgaat.

“In dit rapport worden echter ook de uitdagingen beschreven waarmee de muziekgemeenschap nog steeds te maken heeft – zowel op het gebied van inbreuk op digitale auteursrechten als het ontbreken van een billijke vergoeding van sommige gebruikersuploaddiensten. Beleidsmakers over de hele wereld hebben deze kwesties kritisch onder de loep genomen en proberen ze steeds meer aan te pakken. ”

U kunt hier het volledige rapport downloaden.