Edison Oeuvreprijs 2018 voor Renée Fleming

De Edison Stichting kent de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2018 toe aan de Amerikaanse sopraan Renée Fleming. Zij is een van ’s werelds meest gerenommeerde operazangeressen en erg geliefd bij het publiek. Haar prachtige vertolking van de aria Lied Aan De Maan uit ‘Rusalka’ tijdens de Edison uitreiking in 2003 leverde haar een staande ovatie op. Zij ontving toen een Edison voor haar album Bel Canto.

De prijs is een erkenning voor haar enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de klassieke muziek. Zondag 11 november zal zij haar Edison in ontvangst nemen tijdens de live-uitzending van Podium Witteman op NPO2 en een aantal van haar werken ten gehore brengen.

De jury over Renée Fleming
“Even was er de angst vorig jaar dat Renée Fleming had besloten om haar carrière te beëindigen. Maar gelukkig, het bleek vals alarm. Haar besluit betrof alleen het operapodium; ze zal in de toekomst niet meer optreden in geënsceneerde opera’s. En waarschijnlijk zal het haar veelzijdigheid alleen maar bevorderen, want nu ontstaat er nóg meer tijd voor de uitstapjes en spannende muzikale avonturen die haar hele muzikale carrière zo kenmerken.

Fleming voegde de daad bij het woord door meteen twee nieuwe wapenfeiten aan een reeds lange lijst toe te voegen: dit jaar maakte ze haar Broadway-debuut in de musical Carousel en ze zong in de soundtrack van de film The shape of water.

Haar opname-catalogus is indrukwekkend: alle facetten van haar stem en artistieke persoonlijkheid komen op de best mogelijke manier tot uitdrukking in de vele prachtige albums die ze uitbracht: Van glorieuze operaopnames tot Strauss’ Vier letzte Lieder, van Schubert-liederen tot musical- en popsongs, bijna altijd bijgestaan door beroemde collega’s. Yo-Yo Ma, James Taylor, Bryn Terfel, Daniel Barenboim, iedereen wil met haar samenwerken!

Fleming geeft aan zich in deze fase van haar carrière meer bezig te willen gaan houden met publieksontwikkeling en het steunen van jonge artiesten. Sinds jaar en dag houdt ze zich ook bezig met een onderwerp dat haar na het hart ligt: ’Music and the Mind’. Samen met neurowetenschappers zet ze zich in voor bewustwording over het belang van kunst voor de maatschappij en de ontwikkeling van het menselijk brein. Ze gelooft zelf heilig in de helende kracht van muziek, en wie heeft dat niet kunnen ervaren, luisterend naar haar prachtige karaktervolle en veelzijdige stem?”

Podium Witteman
Aanstaande zondag 11 november wordt een aantal Edisons Klassiek uitgereikt tijdens de uitzending van Podium Witteman in De Hallen Studio’s in Amsterdam. Presentator Paul Witteman zal samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en klassieke trendwatcher Floris Kortie Edison winnaars en betrokken musici ontvangen. De uitzending is live op NPO2 om 18.05 uur.

Samenstelling jury
De jury bestaat uit Maartje Stokkers, Guido van Oorschot, Tonko Dop, Marian van der Meer, Wim Vos en meestemmend juryvoorzitter Mischa Spel.