Helen Smith wint STOMP Independent of the Year Award

STOMP is ontzettend blij om de STOMP Independent of the Year Award te mogen uitreiken aan Helen Smith, Executive Chair van IMPALA – de onafhankelijke koepel voor muziekproducenten in Europa – vanwege haar uitzonderlijke inspanningen bij het vertegenwoordigen van de onafhankelijke muzieksector in Europa en deze te helpen te laten groeien. De prijs is gisteren tijdens de jaarlijkse STOMP Ledendag in Poppodium de Vorstin aan haar uitgereikt door de voorzitter van STOMP, Kees van Weijen.

Als aanleiding voor het uitreiken van de prijs aan Helen Smith merkte de directie van STOMP met name op dat Helen een “stuwende kracht is in de discussies over een nieuwe Copyright Richtlijn in Brussel” en ziet haar als “een sterke leider voor Europa’s independent labels”. Het STOMP bestuur heeft er alle vertrouwen in dat ze doorgaat met het zijn van “een nóg grotere inspiratie voor jonge professionals in de muziekindustrie gedurende de komende jaren” en benadrukt: “Ze is een van de duidelijkste voorbeelden van succesvolle en krachtige vrouwen in de muziekindustrie en we hopen dat zij die rol zal blijven claimen.”

De van origine uit Schotland afkomstige Helen geeft inmiddels 15 jaar leiding aan IMPALA en helpt in die rol duizenden onafhankelijke labels en artiesten op de kaart van Europa te zetten, door de collectieve kracht van de sector te gebruiken. Mijlpalen heeft IMPALA in overvloed opgebouwd in haar geschiedenis; Van Europa’s first class action rechtzaak tegen een overname tot het vormen van een vuist naar digitale platformen die weinig ruimte voor onderhandeling gaven, tot aan de talrijke initiatieven en awards voor independents.

Kees van Weijen, voorzitter van STOMP en tevens president van IMPALA stelt: “Helen heeft de afgelopen 15 jaar weerbarstig en met passie de fakkel voor de independent gemeenschap gedragen door de stem van de indies luid en duidelijk te laten klinken bij een grote variatie aan politieke en commerciële kwesties. Haar prestaties met IMPALA zijn uitzonderlijk en het bestuur van STOMP heeft geen moment na hoeven denken over wie dit jaar de award zou moeten ontvangen. Een terugkomend motto van Helen is: ‘Alle artiesten zijn gelijk geboren en het is onze taak om ervoor te zorgen dat dat iets betekent in de echte wereld.’ Haar werk is een bevestiging van dat doel, en dat is waarom ze deze award heeft ontvangen.”

Helen Smith reageert verheugd op de prijs: “Ik ben vereerd deze award te mogen ontvangen. Ik zie het als een erkenning voor het werk van alle medewerkers van IMPALA en uiteraard de gezamenlijke inspanning van alle leden in Europa gedurende de afgelopen tientallen jaren. Iedere dag werken we hard om ervoor te zorgen dat de stem van de independents luid en duidelijk gehoord wordt. Onafhankelijke labels zorgen voor 80% van de nieuwe releases en ze zijn wereldleiders in het ontdekken van nieuwe muziek en artiesten. Dit moet duidelijk zichtbaar worden in de dynamiek van de muziekmarkt en politieke discussies.”

Het volledige juryrapport is te vinden op de website van STOMP; www.stichtingomp.nl