IFPI: Drake bestverkochte artiest van 2018

Volgens de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) is Drake de bestverkochte artiest van 2018. De IFPI onderscheidt hem met de Global Recording Artist of the Year Award.

Drake is de ontvanger van de zesde IFPI Global Recording Artist of the Year Award; de unieke en gezaghebbende award die het wereldwijde succes van een artiest weerspiegelt in digitale en fysieke muziekformaten, van streams tot vinyl. Eerder gingen Ed Sheeran (2017), Adele (2015), Taylor Shift (2014) en One Direction (2013) hem voor.

Vooral zijn vijfde album ‘Scorpion’ was een wereldwijd succes. Op het album staan onder andere de tracks God’s Plan, Nice for What en In My Feelings. Uitgebracht in juni, brak het 25-track dubbelalbum van Drake meerdere wereldwijde records in de eerste week van release. Scorpion was het eerste album dat wereldwijd een miljard streams bereikte op alle platforms. Volgens Apple Music bereikte het album de nummer 1 positie in 92 landen. Voorafgaand aan de release van Scorpion, brak albumtrack God’s Plan, uitgebracht in april, de eerste dag streaming-records op Spotify en Apple met meer dan 14 miljoen streams. “Drake heeft een fantastisch recordbrekend jaar gehad, een die meer waard is dan de titel van Global Recording Artist of the Year”, aldus directeur van IFPI, Francis Moore.

Dit is niet de eerste keer dat Drake deze titel krijgt. Zo was hij in 2016 ook al de bestverkochte artiest. “Dat hij voor de tweede keer heeft gewonnen, getuigt van de aanhoudende wereldwijde belangstelling voor hem en zijn vermogen om in contact te staan met zijn fans.”

De top 10 van 2018: (1) Drake, (2) BTS, (3) Ed Sheeran, (4) Post Malone, (5) Eminem, (6) Queen, (7) Imagine Dragons, (8) Ariana Grande, (9) Lady Gaga, (10) Bruna Mars.

“De Top 10-artiesten van dit jaar weerspiegelen de mondiale aantrekkingskracht van muziek. Van moderne supersterren als Drake, Ed Sheeran en Ariana Grande, tot de opkomst van genres als K-Pop, tot legendarische acts als Queen, fans verkennen en genieten van allerlei soorten muziek en uit alle hoeken van de wereld.”

IFPI Global Recording Artist of the Year
De onafhankelijk geverifieerde IFPI Global Recording Artist of the Year chart omvat de verkoop van albums – in digitale, CD- en vinylformaten; singles, zowel gedownload als fysiek; en streams over het kalenderjaar. De chart bevat alle muziek van elke artiest, niet slechts één nummer of album. Het gebruikt album-equivalente eenheden om metingen van downloads, fysieke verkoop en streams te combineren.

De IFPI Global Recording Artist of the Year Award en de top 10 chart was de eerste, en blijft de enige, ranglijst om de betrokkenheid op streaming-kanalen nauwkeurig vast te leggen, naast de verkoop van digitale en fysieke albums en singles op wereldwijde basis.

https://www.ifpi.org/news/Drake-named-Global-Recording-Artist-of-2018