IFPI: Havana van Camila Cabello (met Young Thug) bestverkochte digitale single van 2018.

IFPI, de organisatie die wereldwijd de muziekindustrie vertegenwoordigt, heeft Havana van Camila Cabello (met Young Thug) uitgeroepen tot de best verkopende digitale single wereldwijd van 2018.

Uitgebracht in 2017, is Havana hét nummer van het gelijknamige soloalbum van de Cubaans-Amerikaanse zangeres Camila Cabello. Het nummer met invloeden uit het Cubaanse erfgoed bereikte, net als de daaropvolgende remix-versie met Spaanse teksten van Daddy Yankee, de nummer één positie in 95 landen, waarbij Cabello een wereldwijd solosucces werd. In juni 2018 werd Havana het meest gestreamde lied van Spotify ooit door een vrouwelijke solo-artiest met 888 miljoen streams. Nu is de single wereldwijd meer dan 2,6 miljard keer gestreamd.

Frances Moore, directeur van IFPI, zegt: “Havana was echt de opvallendste hit van het jaar. Camila Cabello is een perfect voorbeeld van een artiest die haar muzikale roots heeft gebruikt om haar eigen unieke geluid te produceren dat de harten van fans over de hele wereld verovert.”

De tweede bestverkopende single, God’s Plan van Drake, werd uitgebracht in januari 2018. Het nummer van zijn album Scorpion brak meerdere wereldwijde streaming-records na de release, inclusief streaming-records van de eerste dag op zowel Spotify als Apple Music. Op Apple Music bereikte het nummer meer dan 14 miljoen streams op de eerste dag en meer dan 60 miljoen in de eerste week van release.

Shape of You van Ed Sheeran was de derde bestverkopende single van 2018, met een sterke positie in de hitlijsten sinds het nummer in 2017 de nummer één positie veroverde. Het was de lead-single van Sheeran’s wereldwijde smash-album ÷ en bereikte de nummer één in meerdere landen.

Deze Global Digital Single van 2018 is de tweede prijs van IFPI’s wereldwijde hitlijsten, na de aankondiging dat Drake de wereldwijde artiest van het jaar 2018 was.

(bron: IFPI)

De IFPI Global Digital Singles Chart omvat de verkoop van digitaal gedownloade singles en on-demand video- en audiostreams over het kalenderjaar.

Bijlagen

Type Datum Document Download
06-03-2019 IFPI Top Ten Singles 2018