IFPI Global Music Report 2019

Vandaag maakte de vertegenwoordiger van de internationale muziekindustrie, IFPI, de wereldwijde omzetcijfers bekend. De omzet steeg wereldwijd met 9,7%.

Vorige week bracht NVPI reeds de omzetcijfers van de Nederlandse markt naar buiten. In 2018 steeg deze met 5,5 %. Daarmee staat Nederland qua marktomvang op de vierde plaats van de Europese markt, na de UK, Duitsland en Frankrijk. Wereldwijd staat Nederland qua omzet op de elfde plaats en blijft daarmee een belangrijke markt op het gebied van muziekconsumptie.

Onderstaand het IFPI-persbericht:

IFPI GLOBAL MUSIC REPORT:

‘GLOBAL RECORDED MUSIC’ omzet groeit 9.7%

  • Een stijging in de totale streamingopbrengsten van 34,0%, tot bijna de helft van alle opbrengsten, gedreven door betaalde streaming
  • Latijns-Amerika toont voor het vierde opeenvolgende jaar de hoogste regionale groei.
  • Azië en Australazië: de op één na grootste regio voor fysieke en digitale formaten gecombineerd.

De wereldwijde muziekmarkt groeide in 2018 met 9,7%, het vierde opeenvolgende jaar van groei, volgens IFPI, de organisatie die wereldwijd de muziekindustrie vertegenwoordigt. De cijfers die vandaag in IFPI’s Global Music Report 2019 zijn gepubliceerd, laten zien dat de totale omzet voor 2018 US $ 19,1 miljard was.

Streaming-opbrengsten stegen met 34,0% en vertegenwoordigden bijna de helft (47%) van de wereldwijde omzet, door een stijging van 32,9% in betaalde abonnementsstromen. Eind 2018 waren er 255 miljoen gebruikers van betaalde streamingdiensten, en zorgde met betaalde streaming voor 37% van de totale muziekopbrengsten. De groei in streaming compenseerde ruimschoots een daling van 10,1% in fysieke omzet en een daling van de downloadomzet met 21,2%.

Investeringen van platenmaatschappijen, innovatie en samenwerkingen ondersteunen artiesten om contact te maken met fans over de hele wereld, terwijl ze ook dynamische groei opleveren op markten met een hoog potentieel. Voor het vierde opeenvolgende jaar was Latijns-Amerika de snelstgroeiende regio (+ 16,8%) met Brazilië (+ 15,4%) en Mexico (+ 14,7%) sterk groeiend. De regio Azië en Australazië (+ 11,7%) groeide uit tot de op één na grootste regio voor totale fysieke en digitale omzet, met vooral een sterke groei in Zuid-Korea (+ 17,9%).

Frances Moore, directeur IFPI: “Vorig jaar was het vierde opeenvolgende jaar van groei, aangedreven door geweldige muziek van ongelooflijke artiesten in samenwerking met getalenteerde, gepassioneerde mensen in platenmaatschappijen over de hele wereld.

“Platenmaatschappijen blijven investeren in artiesten, mensen en innovatie, zowel in gevestigde markten als in ontwikkelingsregio’s die steeds meer profiteren als deelgenoot van het hedendaagse wereldwijde muzieklandschap.

“Aangezien muziekmarkten zich blijven ontwikkelen, is het absoluut noodzakelijk dat de juiste juridische en zakelijke infrastructuur aanwezig is om ervoor te zorgen dat muziek adequaat wordt gewaardeerd en dat de inkomsten worden teruggegeven aan rechthebbenden om de volgende ontwikkelingscyclus te ondersteunen.

“We blijven werken aan het respecteren en erkennen van muziekauteursrecht overal ter wereld, en aan het oplossen van de ‘value gap’ door het creëren van een gelijk speelveld voor het onderhandelen over een eerlijke deal voor degenen die muziek maken. Bovenal proberen we ervoor te zorgen dat muziek zijn spannende, wereldwijde reis voortzet.”

Global Music Report 2019: State of the Industry Report kunt u hier downloaden (Engelstalig).

Global Music Report 2019: Full Report – with Data and Analysis: Wilt u het volledige rapport met alle data en analyses bekijken? Dat kunt u hier aanschaffen.