Zilveren Fonograaf voor Matthijs van Nieuwkerk

Naar aanleiding van de allerlaatste uitzending van De Wereld Draait Door krijgt het boegbeeld van deze veel bekeken talkshow, Matthijs van Nieuwkerk, de Zilveren Fonograaf.

NVPI – de branchevereniging voor de Nederlandse Entertainment Industrie – eert hiermee mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziekindustrie. Het is sinds 1981 de drieëntwintigste keer dat de Zilveren Fonograaf uitgereikt werd. Onder anderen Willem Duys, Bernard Haitink, Ton Koopman en Ed Nijpels kregen eerder een Zilveren Fonograaf toegekend.

DWDD heeft vanaf de eerste aflevering in 2005 iedere uitzending artiesten een podium geboden om hun muziek aan het publiek ten gehore te brengen. Van opkomend talent tot gevestigde artiesten, ze hebben allemaal wel eens bij Matthijs aan tafel gezeten of in de studio opgetreden. Wel volgens de DWDD norm, een live muzikaal intermezzo van in principe één minuut. Voor meerdere artiesten betekende dit een doorbraak en voor andere goede publiciteit voor een album release. Daarnaast bood de talkshow vaak podium aan de Edison prijzen.

Zilveren Fonograaf
Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de muziekindustrie. De beoordeling wordt gedaan door een speciale commissie binnen het NVPI Audiobestuur op basis van onder andere de kwaliteit van het verrichte werk, het resultaat dat dit de muziekindustrie heeft opgeleverd, en de duur van de werkzaamheden.