NVPI: De rek is eruit

Afgelopen maandag heeft NVPI onderstaande brief verstuurd aan de ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Economische Zaken & Klimaat.


Amsterdam, 17 januari 2022

Geachte mevrouw Adriaansens en mevrouw Uslu,

Vol ongeloof hebben wij eind vorige week het Kabinet de opening van de culturele en creatieve sector op de lange baan zien schuiven zonder enig perspectief. Deze sector mag niet langer in onzekerheid gelaten worden over hun perspectief om op korte termijn uit de lockdown te komen.

Nu het Kabinet, na vaccinatiegraad en boosteren van ouderen en kwetsbaren, een nieuw element – de ontwrichte samenleving – heeft toegevoegd aan haar afwegingen met betrekking tot nieuwe versoepelingen, wordt het voor ondernemers, ondernemingen, makers, instellingen en hun publiek alleen maar ingewikkelder om het beleid te begrijpen en te accepteren. De bioscopen, theaters, podia, festivals en musea hebben op vele manieren lang en breed aangetoond dat zij geen bron van besmettingen zijn en zij haar publiek veilig de broodnodige geestelijke ontspanning kunnen leveren. De ontwrichting van de samenleving bevindt zich op een ‘alltime high’. Ervaren en goede krachten verlaten de sector, talenten hebben geen enkel perspectief meer en veel ondernemers, ondernemingen en zzp’ers raken verder gedemotiveerd en hebben hun reserves ten koste van pensioenen en spaargelden uitgeput.

Het toenemende commentaar in de media van gerespecteerde experts uit de gezondheidszorg wijst op trends in het buitenland en in eigen land dat Omikron weliswaar voor veel besmettingen zorgt, maar niet voor een zorginfarct. Dit maakt het niet langer te rechtvaardigen dat de bioscopen, theaters, podia, festivals en musea niet gewoon open kunnen met inachtneming van het CTB of de 1,5 meter. Zij hebben laten zien deze uiterst gedisciplineerd toe te passen. De zorg voor reisbewegingen en intensief contact delen wij niet. Bovendien zoekt de mens het vertier toch wel op en stimuleert het Kabinet door de voortdurende lockdown de bewegingen naar het buitenland en in de eigen thuisomgeving. Welk probleem wordt hier nu nog opgelost? Het Kabinet heeft eerder al geconstateerd dat er geen hek om Nederland staat. Hoe kan het dan zijn dat zij nu wel doet alsof dit zo is.

Verder vragen wij aandacht voor de ongelijkheid die tussen sectoren is ontstaan nu er sectoren zijn die enorm floreren tegenover de zwaar getroffen sectoren. Ondernemers in de zwaar getroffen sectoren hebben zich in de schulden gestoken, gestimuleerd door de uiterst welkome generieke maatregelen, tegenover ondernemers die sterk geprofiteerd hebben van de hele situatie. Wij verzoeken het Kabinet om op dit punt opnieuw af te wegen of het te rechtvaardigen is dat de getroffen ondernemers alle opgebouwde belastingschulden dienen terug te betalen.

Wij roepen het Kabinet op om niet tien dagen te wachten met een nieuwe weging, maar deze de komende donderdag al toe te passen. De culturele en creatieve sector kan niet langer wachten. De rek is eruit en het is niet langer uit te leggen nu de winkelstraten weer vol lopen. Biedt snel perspectief, kom met maatwerk in de steunmaatregelen en stop nu eindelijk met het enorme onderscheid tussen ondernemers (waaronder zzp’ers) en werknemers.

Hoogachtend,

Anne de Jong
Directeur NVPI