WINNAARS EDISON POP 2022 BEKEND

Gisteravond zijn de Edison Pop 2022 winnaars bekendgemaakt tijdens de AFAS Edisons. Waar de winnaars hun Edison vorig jaar nog zonder publiek in ontvangst namen, mochten zij nu gelukkig weer in een volle zaal het podium op waar zij het welverdiende bronzen beeldje uitgereikt kregen. Door de samenwerking met AFAS Software vond het event plaats in het AFAS Theater Leusden. Er zijn in totaal twaalf Edisons uitgereikt door het presentatie duo Raven van Dorst en Nikkie de Jager.

De ‘grootst’ haalbare Edison – de Oeuvreprijs – kende de jury dit jaar toe aan iemand die vasthoudt aan zijn eigen koers en dat doet met grote overtuiging en schijnbare vanzelfsprekendheid. Een vaste waarde, met een uit duizenden herkenbare stem; ‘groots — met een zachte G’: Guus Meeuwis.

Volgens de jury was Davina Michelle dit jaar muzikaal gezien fantastisch veelzijdig en nam zij daardoor voor het tweede jaar op rij de ‘Pop’ Edison in ontvangst. De Edison in de categorie ‘Rock’ reist wederom af richting Den Haag. Dit jaar met de act die op een doordachte manier danslust teweeg wil brengen, namelijk Son Mieux voor hun album The Mustard Seed. De jury bedeelde de winst in de categorie ‘Hiphop’ toe aan ‘de Koning van de Straatrap’ Lijpe en in de categorie ‘Dance’ aan ‘The Godfather of EDM’ Tiësto.

De ‘Nieuwkomer’ van het jaar is volgens de jury een singer-songwriter die muziek schrijft vanuit het hart; openhartig en persoonlijk. Met indringende teksten, smaakvolle instrumentaties en een stem die alle harten raakt: MEAU. Bij ‘Alternative’ was het singer-songwriter Froukje die met haar in eenvoud uitblinkende betekenisvolle teksten en melancholieke stemgeluid de jury wist te bekoren.

In de categorie ‘Hollands’ gaat de Edison naar een volkszanger in hart en nieren en bekend van de grote zomerhit ‘Ik Ga Zwemmen’ (in Bacardi Lemon)’, Mart Hoogkamer. Voor het album Spijt is iets voor later dat volgens de jury klein en gevoelig is, maar groots van inhoud, ontvingen de bandleden van Racoon een Edison in de categorie ‘Nederlandstalig’.

De visuele aspecten van de videoclip ‘Afraid Of The Dark’ van Chef’Special, geregisseerd door David-Jan Bronsgeest, versterken volgens de jury de boodschap van de song enorm en wordt daarom beloond met een Edison in de categorie ‘Videoclip’. De single ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan bleek een regelrecht huzarenstuk en kreeg daarom een Edison in de categorie ‘Song’. Met het sympathieke, door en door Nederlandse album Dromen In Kleur behaalden Suzan & Freek de winst in de categorie ‘Album’.

 

WINNAARS EDISON POP 2022
OEUVREPRIJS – GUUS MEEUWIS
POP – DAVINA MICHELLE – 2021 SINGLE RELEASES
ROCK – SON MIEUX – THE MUSTARD SEED
HIPHOP – LIJPE – VERZEGELD
DANCE – TIËSTO – 2021 SINGLE RELEASES
ALTERNATIVE – FROUKJE – LICHT EN DONKER
NIEUWKOMER – MEAU – 2021 SINGLE RELEASES
HOLLANDS – MART HOOGKAMER – 2021 SINGLE RELEASES
NEDERLANDSTALIG – RACOON – SPIJT IS IETS VOOR LATER
VIDEOCLIP – CHEF’SPECIAL – AFRAID OF THE DARK / REGISSEUR: DAVID-JAN BRONSGEEST
SONG – SNELLE & MAAN – BLIJVEN SLAPEN
ALBUM – SUZAN & FREEK – DROMEN IN KLEUR

De vakjury
De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars zijn bekendgemaakt op 11 april.

Naast voorzitter Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux) bestaat de jury uit Coco Hermans (Radio 538), Daniel Dekker (NPO Radio 5/MAX), Fernando Halman (FunX), Hester Carvalho (NRC), Martijn Biemans (Qmusic) en Max van Bossé (Melkweg).

Edison
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden toegekend in het klassieke, jazz en popgenre. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

AFAS Edisons
AFAS Software en de Edison Stichting gaan voor tenminste vijf jaar een samenwerking met elkaar aan. Het softwarebedrijf is naamgevend partner geworden van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek, samen de AFAS Edisons. Daarnaast is het onlangs geopende AFAS Theater Leusden de nieuwe locatie van de uitreikingen. Eén van de doelen van AFAS is om in lastige tijden Nederlandse muzikanten te steunen.