Nominaties Edison Jazz 2022 bekend

Gisteren heeft Angelique Houtveen in de Sublime Middagshow de nominaties van Edison Jazz 2022 bekendgemaakt. De nominaties worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury aan nationale en internationale albums van bijzondere kwaliteit. Edisons staan daarmee voor de kwaliteitsmuziek van nu. Van eigen bodem zijn de kanshebbers Marta Arpini, Lilian Vieira, Janne Schra & de Vogels, Jan van Duikeren, Liquid Spirits. Atzko Kohashi samen met Tony Overwater en New Cool Collective. In de categorie ‘het Document’ is onder andere het bijzondere live album van Fay Claassen ter ere van haar 25 jarige artiestenjubileum genomineerd.

De internationale genomineerden zijn Veronica Swift, Michael Mayo, Cécile Mclorin Salvant, Brandee Younger, Christian McBride, Immanuel Wilkens, Jazmine Sullivan, Yebba, Jon Batiste, Ahmir Thompson, Kirtan, Ignacio Maria Gomez en Peter Somuah.

De Edison Stichting zal de winnaars van dit jaar op 19 september bekend maken. Dit zal op originele wijze gebeuren in de programmering van Sublime. Voor iedereen die de genomineerde muziek wil ontdekken, is er een unieke Spotifylijst die vanaf vandaag te beluisteren is onder de naam Edison Jazz 2022. De AFAS EDISONS Jazz en Klassiek 2022 vindt dit jaar plaats op donderdag 6 oktober in het Afas Theater Leusden.

Genomineerden Edison Jazz 2022

Nationaal Vocaal

Marta Arpini – I Am A Gem
Vocalist Marta Arpini schreef alle composities en teksten voor I Am A Gem. Ze produceerde het album met drummer-producer Mark Schilder. Met haar vaste kwartet creëert ze een sound die een mix is tussen jazz, folk en rock. Haar stem is leidend in de bevlogen teksten.

Lilian Vieira – Seguir Vivendo
Seguir Vivendo is een project van Roeland Jacobs en Rob van Weelde. Hiervoor selecteerden ze nummers met Braziliaanse invloeden uit het oeuvre van Michael Franks. De nieuwe versies bleven herkenbaar en passen goed bij Lilian Vieira. Zij zingt alle twaalf nummers in een Portugese vertaling. Door rustig en zacht te zingen klinkt Vieira’s stem gevarieerder dan ooit.

Janne Schra & De Vogels – In De Regen
Janne Schra en De Vogels bewijzen dat de Nederlandse taal wel geschikt is voor swingende jazznummers. Haar tekstbegrip en beheersing in combinatie met het streven naar het jazzgeluid van Fats Waller pakken zeer goed uit. De nummers zijn muzikaal echter meer van nu en altijd swingend.

Internationaal Vocaal

Veronica Swift – This Bitter Earth
De 27-jarige zangeres Veronica Swift bracht met This Bitter Earth haar vierde album uit. Ze heeft een zeer flexibele stem, een onwaarschijnlijke techniek en een groot bereik. Ze kan zelfs goed scatten. Op dit album staan al die kwaliteiten in dienst van oude, onbekendere jazznummers. Zij gebruikt die songs om maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen zoals het achterstellen van vrouwen, racisme en nepnieuws.

Michael Mayo – Bones
Michael Mayo heeft zijn eigen sound ontwikkeld waarin zijn heldere tenorstem goed tot zijn recht komt. Op Bones gebruikt hij zijn stem in multi-tracked vocalen waarover hijzelf soleert en af en toe zijn falsetto in zet. De melodieuze tracks zijn gecomponeerd door Mayo en het geheel doet vaag denken aan jazzvocalgroepen uit het verleden met vroege soul en r&b.

Cécile Mclorin Salvant – Ghost Song
Zangeres en componist Cécile McLorin Salvant heeft voor Ghost Song bijzondere nummers gekozen. Met een grote diversiteit aan invloeden en een onverschrokken aanpak maakt ze van iedere nummer een pareltje. De verfijning van de melodieën zijn de basis van haar excellente zang. Neem opener Wuthering Heights van Kate Bush, dat verfijnt begint met een Ierse-stijl solo. Subliem en onherkenbaar als de rest van het album.

Internationaal

Brandee Younger – Somewhere Different 
‘Somewhere Different’ van harpiste Brandee Younger is een gevarieerd en overtuigend album op ‘Impulse Records’, waarop Younger aantoont het zachte timbre van de harp overeind te kunnen houden te midden van vocalen, bas, drums en blazers. Op de sterke stukken geeft Younger zichzelf en haar mede-musici alle ruimte om te schitteren.

Christian McBride – Live at the Village Vanguard
‘Live at the Village Vanguard’ bevat de muziek van een energieke, messcherpe, swingende live set van Christian McBride’s band Inside Straight met o.a. Warren Wolf op vibrafoon. Contrabassist McBride laat op dit album hard-bop en neo-bop zo fris en urgent klinken alsof hij de muziek gister heeft uitgevonden.

Immanuel Wilkins / The 7th Hand
Na zijn met superlatieven overladen debuut op Blue Note Records, overtuigt saxofonist Wilkins nu met ‘The 7th Hand’. De saxofoon legende in spé heeft een fabelachtige beheersing over zijn instrument, schrijft goede stukken en overtuigt met soulfull en spiritueel spel waarop elke gespeelde noot urgent is.

R&B|SOUL|FUNK

Jazmine Sullivan – Heaux Tales
Een album met lef! Jazmine is open over haar seksualiteit en die van de vrouwen in haar leven. Van onzekerheid over je lichaam naar jezelf volledig omarmen en je lichaam inzetten in ruil voor macht. De teksten op Heaux Tales zijn knap en gedurfd geschreven. Haar stem wisselt ze met gemak af tussen ingetogen en uitgesproken. Een krachtig album dat een stem geeft aan een generatie vrouwen die dapper uitzoekt waar zij echt gelukkig van worden.

Yebba – Dawn
Dat Yebba een getrainde stem heeft is duidelijk te horen. Met gemak navigeert ze tussen pop, jazz, blues r&b, soul en vleugjes hiphop. Het zijn haar stem en lef die dit album bijzonder maken. Het vergt moed je gevoelens zo bloot te leggen en tegelijk doet Yebba dat met een overgave die kippenvel veroorzaakt.

Jon Batiste – WE ARE
Jon Batiste durft op dit album verschillende genres aan te raken en doet dat met succes. Door het hele album klinkt hoop en positiviteit terwijl hij niet schuwt om pittige maatschappelijke problemen aan te pakken. De New Orleans sound loopt als een rode draad door de meeste nummers van het album heen. Een gelaagd album waarbij het heden en verleden van de muziek samensmelten.

Het Document

Fay Claassen – Fay Live
Het schoolvoorbeeld van een geslaagd fonografisch document. Acht perfecte concertregistraties met onder meer het Metropole Orkest, de WDR Big Band, Ruud Jacobs, Cor Bakker en Toots Thielemans. Fraai gedocumenteerd met unieke beeldcollages en voorzien van relevante tekstbijdragen. De terechte kroon op Fay Claassen’s 25 jarig artiestenjubileum.

Various / Ost – Summer of Soul
De soundtrack vol monumentale soul klassiekers van Ahmir “Questlove” Thompson’s, afkomstig van de met een Oscar bekroonde documentaire  “Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)”. De vergeten beelden van het Harlem Cultural Festival (aka Black Woodstock) uit 1969 leveren ook als filmscore een waardig statement.

Alice Coltrane – Kirtan: Turiya Sings
Het begon in 1981 met een cassette voor studenten aan haar eigen Vedantic Center. In het Sanskriet zingt Alice Coltrane serene spirituals begeleid door synthesizers, strijkers en orgel. Zoon Ravi Coltrane bracht de sessie terug tot de kern, alleen de stem van zijn moeder en het Wurlitzer huisorgel waarmee hij opgroeide.

Nationaal

Jan van Duikeren’s JVD4 & Metropole Orkest strings – Short Stories
De vraag is niet met wie en waar Jan van Duikeren speelde, maar met wie en waar niet. Daarom is een album zoals Short Stories met zijn eigen kwartet (JVD4) en de Metropole strijkerssectie bij voorbaat bijzonder. Ter ere van drumlegende John Engels werd het een ballad programma dat zijn weerga niet kent.

Liquid Spirits – Years
De in de muziekscene inmiddels gevierde allround soulzanger Ivan Peroti (tevens tekstschrijver van dit album) geeft Liquid Spirits op Years een extra dimensie. De jazzy, funky, groovy neo soul van Liquid Spirits oprichters en bakens Wiboud Burkens en Manuel Hugas is gecompleteerd tot een inspirerend hoger plan.

Tony Overwater | Atzko Kohashi – Cresent
De fijnbesnaarde Japans/Amsterdamse pianiste Atzko Kohashi en equivalente bassist Tony Overwater leveren steevast excellente kamerjazz. Hun Cresent album klinkt als een muzikaal sterren menu, alles klopt tot de kleinste details. De repertoire keus, de akoestiek, tempi en interpretaties zijn stuk voor stuk even delicaat als smaakvol.

Global

Ignacio Maria Gomez – Belesia
Het gitaarspel van de in Argentinië geboren zanger en multi-instrumentalist is als een fluweelzacht briesje dat door deze roerige tijden vlindert. Hij groeide op met Argentijnse folklore, maar werd verliefd op de muziek van West-Afrikaanse verhalenvertellers. Deze muzikale reiziger creëert met zijn plaat ‘Belesia’ een nieuwe, betoverende droomwereld.

Peter Somuah – Outer Space
Deze briljante Ghanese autodidact verdient met zijn debuutalbum een plek tussen de grootmeesters. Hij leerde zichzelf trompet spelen door naar zijn muzikale helden te luisteren. ‘Outer Space’ is niet in één woord te vangen. Het is een diepe plaat waarin hij diverse stijlen moeiteloos samenbrengt. Hij laat je dansen, maar zet je als luisteraar ook aan tot reflectie en meditatie.

New Cool Collective – YUNIKōN
Meer dan 25 jaar zijn ze zowel binnen als buiten Nederland een begrip en met hun nieuwe plaat ‘Yunikōn’ – Japans voor eenhoorn – laten ze zien dat ze nog lang niet uitgespeeld zijn. Ze daagden zichzelf uit door hun Amsterdamse thuisbasis tijdelijk in te wisselen voor de Rotterdamse studio van producer Simon Akkermans. Het resultaat: een relevante en verrassende, nieuwe sound!

Edison Jazz jury 2022
De jury bestaat dit jaar uit Andrew Makkinga, Angelique Houtveen, Annie van der Velde, Co de Kloet, Michelle Kuypers en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz. De Edison Stichting is een unieke samenwerking aangegaan met AFAS Software. De komende vijf jaar organiseren we samen de AFAS EDISONS in het Afas Theater Leusden.