Zilveren Fonograaf voor Paul Solleveld

Amsterdam, 2 december 2022 – Voormalig NVPI-directeur Paul Solleveld is gisterenavond onder andere verrast met de Zilveren Fonograaf. Hij ontving de eervolle onderscheiding vanwege zijn voortrekkersrol bij de bewustwording en ontwikkeling van het auteurs- en naburig recht in de muziekindustrie. Ook speelde hij een belangrijke rol bij het professionaliseren van de relatie tussen producenten en makers.

Maar het bleef niet bij de Zilveren Fonograaf alleen. Pathé Thuis-COO Jaap Bruijnen overhandigde hem namens de FDN De Videogram, die tegenwoordig De Kijker heet en daarnaast kreeg Solleveld ook nog het Sena Icoon opgespeld. Een driedubbele eer dus!

Diplomaat van de entertainmentindustrie
Paul Solleveld, die ook wel bekend staat als ‘diplomaat van de entertainmentindustrie’, startte zijn carrière in 1981 als trainee bij de Europese muziekbranche organisatie IFPI. Een jaar later ging Solleveld aan de slag bij Buma/Stemra op de afdeling legal en general affairs. Solleveld was daarnaast onder meer betrokken bij de oprichting van de Stichting Auteursrechtbelangen en was vicepresident van Sena.

Bewustwording auteursrecht en invoering naburig recht
In 1991 begon hij bij NVPI, waar hij van 1996 tot 1 januari 2019 de rol van directeur vervulde. Naast zijn werkzaamheden voor NVPI was Solleveld jarenlang directeur van de Edison Stichting. Paul was een fanatiek pleitbezorger voor de ontwikkeling en invoering van het naburig recht en speelde een voortrekkersrol bij het professionaliseren van de verhouding tussen producenten en makers. Ook zette hij zich onafgebroken in voor de bewustwording van het belang van auteursrecht, waardoor grote stappen voorwaarts zijn gezet.

Stichting Muzikids
Solleveld was vanaf de oprichting in 2009 betrokken bij de Stichting Muziekids. De stichting verzorgt muziek voor kinderen in het ziekenhuis, omdat muziek in de woorden van Paul “een belangrijk medicijn kan zijn”. Momenteel is hij nog altijd actief als algemeen secretaris van de Federatie Auteursrechtbelangen. Op 26 april 2022 is Paul vanwege zijn bijzondere verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Afzwaaien NVPI
Solleveld ontving de Zilveren Fonograaf gisterenavond tijdens zijn – door o.a. corona uitgestelde afscheidsfeest – vanwege zijn pensionering in 2021. Paul werd gedurende de avond ook nog toegesproken door Willem Wanrooij (lid van de Raad van Toezicht van Stichting NORMA) en Charlotte Lund Thomsen, director general van de International Video Federation (IVF), die met collega Julia Hahn was gekomen. Tevens was er nog een drietal optredens van brancheband The Industry met gastbijdragen van toetsenist en NVPI-jurist Martijn Schok, zangeres Jody Pijper en Paul Solleveld zelf.

Zilveren Fonograaf
Het is sinds 1981 de 25e keer dat de Zilveren Fonograaf uitgereikt werd. Onder anderen Willem Duys, Bernard Haitink, Ton Koopman, Ed Nijpels en Martin Jessurun gingen Paul Solleveld voor. De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de muziekindustrie. De beoordeling wordt gedaan door een speciale commissie binnen het NVPI Audio-bestuur op basis van onder andere de kwaliteit van het verrichte werk, het resultaat dat dit de muziekindustrie heeft opgeleverd en de duur van de werkzaamheden.

Sena-icoon
Het Sena-icoon kreeg Solleveld gisterenavond opgespeld door Sena-directeur Markus Bos. Vanaf 2012 vervulde Paul de rol van secretaris/adviseur van de sectie Producenten van de Raad van Aangeslotenen. Voor zijn langdurige betrokkenheid bij het interne toezicht van Sena en in het algemeen als dank voor zijn grote verdiensten voor de muzieksector is aan hem het Sena Icoon uitgereikt. (bron: WernerBros.nl)

De Kijker (voorheen De Videogram)
Paul ontving daarnaast ook nog De Videogram, die tegenwoordig De Kijker heet. Dit erebeeld kreeg hij uitgereikt door Pathé Thuis-coo Jaap Bruijnen. Die prees Solleveld als netwerker, kennisbank, muziekliefhebber en ‘mooi mens’ en overhandigde hem namens FDN (Filmdistributeurs Nederland) De Videogram, die tegenwoordig De Kijker heet. (bron: WernerBros.nl)

Foto: Paul Solleveld (rechts) krijgt het beeldje uitgereikt door Anne de Jong

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Studio Kastermans