Save the date: 6 maart AFAS EDISONS POP 2023

Vandaag hebben de Edison Stichting en AFAS Software de datum bekendgemaakt van de AFAS EDISONS Pop 2023. De winnaars van een Edison Pop evenals de Oeuvreprijs worden op maandagavond 6 maart 2023 onthuld en de beeldjes uitgereikt tijdens een wervelende -besloten- show in het AFAS Theater Leusden.

De Edison is de oudste nog bestaande muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Er zijn 11 categorieën voor de AFAS Edison Pop: Album, Alternative, Dance, HipHop, Hollands, Nederlandstalig, Nieuwkomer, Pop, Rock, Song en Videoclip. Sinds 2010 zijn alle muziekproducties van Nederlandse bodem. Het partnerschap tussen AFAS Software en de Edison Stichting is na een succesvol eerste jaar verlengd met nog vier jaren.

De vakjury
De prestigieuze prijzen gaan naar producties van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Naast meestemmend voorzitter Wilbert Mutsaers (Head of Music Spotify Benelux) bestaat de vakjury uit Hester Carvalho (muziekjournalist NRC), Martijn Biemans (Music Director Qmusic), Anna Veenstra (Sr. Programmeur Melkweg), Nils Brokerhof (Music Director 100%NL/SLAM!) en Randall Spann (Music Director FunX).

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.

foto: Ben Houdijk