Muzieksector lanceert taskforce voor veiligheid en inclusie tijdens Eurosonic Noorderslag

Gisteren is tijdens het ESNS-panel ‘Een Jaar Na The Voice, Waar Staan We?’ officieel het platform Taskforce GO! voorgesteld. De taskforce die vorig jaar op initiatief van NVPI werd opgericht en waarbij verschillende spelers uit de muzieksector zijn betrokken, zoals Buma Cultuur, BAM! Popauteurs, VCTM en Warner Music, heeft als doel om een veilig en inclusief werkklimaat te realiseren voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse muzieksector.

Aanleiding voor de taskforce was de uitzending van Boos! in januari 2022 over de misstanden bij The Voice of Holland en de open brief van 29 zangeressen over grensoverschrijdend gedrag in de muzieksector. NVPI kwam meteen in actie en stelde diversiteits- en inclusie-experts Janice Deul en Eske van Egerschot aan als projectleider om kwalitatief onderzoek te doen binnen de muzieksector. Centrale vragen: wat speelt er op het gebied van grensoverschrijdend gedrag en wie wil aan tafel om het probleem bij de wortel aan te pakken. De taskforce heeft vervolgens een verkennend onderzoek gedaan onder 50 mensen werkzaam in de Nederlandse muzieksector. Hierin werd het beeld van onveiligheid en uitsluiting in de muzieksector bevestigd.

Grootschalig onderzoek
Om de omvang van het probleem beter in kaart te brengen en om te weten waar specifieke knelpunten liggen, geeft de Taskforce GO! deze maand opdracht tot een grootschalig onderzoek onder mensen werkzaam in de muzieksector. Daarnaast is er een gedragscode opgesteld die breed verspreid wordt en worden er workshops en video’s ontwikkeld die mensen en organisatie helpen om te werken aan een veilig(er) werkklimaat.

Mores.Online
Betrokken bij de Taskforce GO! zijn naast NVPI vertegenwoordigers van Buma Cultuur, MMF, STOMP, BAM! Popauteurs, NMUV, Ntb/Kunstenbond, Kunstenbond, VNPF, Warner Music en VCTN. Voor het melden van misstanden en het ontvangen van de juiste hulp is de Taskforce GO! recentelijk aangesloten bij het meldpunt Mores.Online. Heb je te maken (gehad) met grensoverschrijdend gedrag, dan kom je via Mores.Online in contact met een vertrouwenspersoon.

Anne de Jong, directeur NVPI en lid Taskforce GO!: “We hebben in Nederland een geweldige muzieksector. Een heel netwerk van makers, producenten, uitgevers, scholen, podia, festivals en nog veel meer. Wij werken er naartoe dat iedereen zich hierin veilig voelt. We werken aan bewustwording, maar we bieden ook concrete tools waarmee iedereen in de sector kan werken aan veiligheid en inclusie. Want die twee gaan hand in hand.”

Meer informatie: www.taskforcego.nl

Foto: Anne de Jong en Janice Deul (DE&I expert) in gesprek met moderator Aafke Romeijn (zangeres, schrijfster en betrokken bij de Taskforce GO!) tijdens het ESNS-panel Een Jaar Na The Voice, Waar Staan We? Naast Anne de Jong en Janice Deul waren ook Amber de Vente (Mores Online) en Nahuel Blaton (MMF en Taskforce GO!) sprekers tijdens het panel. Aafke Romeijn was een van de ondertekenaars van de open brief van zangeressen die vorig jaar februari volgde na de eerdere onthullingen van de misstanden bij The Voice of Holland.