Edison Pop 2023 nominaties bekend

Amsterdam, 9 februari 2023 – De Edison Pop 2023 nominaties zijn bekend. Uit de vele producties verschenen in 2022 heeft de onafhankelijke en vooraanstaande jury, onder meestemmend voorzitterschap van Wilbert Mutsaers, op basis van kwaliteit en artistieke waarde drie nominaties per categorie toegekend. De genomineerde artiesten zijn Ammar, Antoon, Broederliefde, Claude, DeWolff & Dawn Brothers, DI-RECT, FLEMMING, Floor Jansen, Froukje, Goldband, Jaap Reesema, Lucky Fonz III, Maan, Mart Hoogkamer, KA, Orange Skyline, RONDÉ, S10, Sefa, Son Mieux, Sophie Straat, sor, Tiësto, Typhoon, Weval en Zoë Tauran.

Welke van deze gevestigde artiesten en nieuwkomers uiteindelijk met een prestigieuze Edison naar huis gaan, wordt bekendgemaakt op 6 maart aanstaande tijdens de AFAS Edisons, een besloten evenement in het AFAS Theater Leusden. Er zijn 11 categorieën voor Edison POP. Sinds 2010 zijn alle muziekproducties van Nederlandse bodem. Gisteren en vanochtend zijn de nominaties per categorie bekendgemaakt bij Radio2 Annemiekes A-Lunch; QMusic Wim van Helden; NPO SterrenNL De Jan Paparazzi Show; 100%NL De Barry Paf Show; De 538 Middag met Frank; Slam! Anoûl Hendriks; RTL Boulevard; ANP; 3FM Rob & Wijnand en de Ochtendshow; FunX Start met Fernando en Radio2 Jan Willem Start Op.Nominaties Edison Pop 2023

CATEGORIE POP
FLEMMING – FLEMMING 
Na een groots debuutjaar in 2021 met ‘Amsterdam’ en ‘Zij Wil Mij’ laat FLEMMING het afgelopen jaar met zijn eerste album zien hoe veelzijdig hij is. Je voet begon, of je het nu wilde of niet, ‘Automatisch’ te shaken, ‘Paracetamollen’ is een ijzersterk popliedje en de samenwerking met Ronnie Flex pakte meer dan goed uit. Ook op het podium maakt FLEMMING het helemaal waar.

RONDÉ – 2022 single releases
Na een vliegende start met ‘Run’ in 2015 had RONDÉ een aantal bescheiden succesjaren.
In 2021 kwam de band terug en hóe. ‘Hard To Say Goodbye’ bleek slechts het begin van een mooie reeks. Met hits als ‘Love Myself’ en ‘Bright Eyes’ wist RONDÉ zichzelf in 2022 te overtreffen.

Antoon – 2022 single releases
Deze jonge man gaat als een ‘Meteoriet’… euh komeet! Vorig jaar ging hij al 130 op de vluchtstrook en werd hij genomineerd voor een Edison in de categorie Nieuwkomer. Dit jaar is het met ‘Klop Klop’, ‘Olivia’ en een keihard ‘Hallo’ in de categorie Pop. 2022 was voor Antoon een sterk muzikaal jaar, met ook nog eens twee eigen shows in de Ziggo Dome.

CATEGORIE SONG
Son Mieux – ‘Multicolor’
Son Mieux bouwt onder aanvoering van frontman Camiel Meiresonne al enkele jaren gestaag aan een mooie carrière, zowel op het podium waar Camiel en band bekend staan om hun intense en up-beat optredens, als ook met de muziek die werd uitgebracht. In 2022 beleefde de band haar grote doorbraak met de single ‘Multicolor’. Een track die dansbaar en catchy is, tekstueel gewicht heeft en op vrijwel alle radiostations te horen was, veel gestreamd werd en met recht één van de festival-anthems van 2022 genoemd kan worden.

Maan ft. Goldband – ‘Stiekem’
2022 was een creatief en succesvol jaar voor zowel Maan als Goldband. Tegen het einde van het jaar brachten ze samen een song uit die bijna stiekem uitgroeide tot een hele grote song. Tijdens de Ziggo Dome show van Maan afgelopen december trad Goldband op als speciale gast en zo werd ook live duidelijk hoe sterk deze song is en resoneert bij het publiek.

S10 – ‘De Diepte’
Nadat S10 de afgelopen jaren al indruk maakte door op een prachtige manier haar strijd met mentale gezondheid in muziek en woord om te zetten, mocht zij in 2022 Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het prachtige ‘De Diepte’; de eerste Nederlandstalige inzending sinds 2010. ‘De Diepte’ heeft S10 muzikaal nog verder gebracht en de woorden ‘oehoe’ en ‘aahaa’ hebben door deze song een geheel eigen betekenis gekregen. S10 betovert op fenomenale manier haar luisteraars door middel van elektronische sounds, inhoudelijke rake teksten en met een stem die zowel kan uitpakken als het klein kan houden met invloeden van hiphop en spoken word: ‘De Diepte’ is een nieuw hoogtepunt in het werk van S10 tot nu toe.

CATEGORIE ALTERNATIVE
Froukje – Uitzinnig (EP) 
Uitzinnig is zoals we Froukje kennen: goudeerlijk en uitblinkend in eenvoud. Van hoog niveau en zowel muzikaal als tekstueel recht voor haar raap zonder overbodige tierelantijntjes. Een EP die de tijdgeest grijpt van een artiest die zich ontwikkelt tot een stem van haar generatie.

DeWolff & Dawn Brothers – Double Cream
Wie had anno 2022 gedacht dat een band uit Rotterdam en een band uit Limburg een album zouden maken dat je mee terugneemt naar de Verenigde Staten van de jaren ’60? Hun gemeenschappelijke liefde voor oude soul en R&B van legendes als Otis Redding en Sam Cooke, leidde tot een bijzonder muzikaal album waar de energie en het plezier vanaf spat.

Lucky Fonz III – Hemellichamen
Lucky Fonz III voegt muzikale efficiëntie – een eenvoudige baslijn of simpele elektronische beat – samen met prachtig poëtische teksten. Die combinatie maakt Hemellichamen een uiterst sterk album waar de thema’s van het leven zowel ernstig als juist luchtig én met humor worden behandeld. Messcherp, zoals we Lucky Fonz III kennen

CATEGORIE ROCK
DI-RECT – 2022 single releases 
De Haagse band DI-RECT weerstaat de tand des tijds steeds beter. De band vindt zichzelf al 23 jaar lang opnieuw uit en bracht het afgelopen jaar ‘90s Kid’ en de grote hit ‘Through The Looking Glass’ uit; het meest gedraaide Nederlandse nummer op de radio. Uitverkochte clubtours, meerdere shows in Ahoy, volle festivalweides en in 2023 de Pinkpop mainstage zijn het resultaat.

Floor Jansen – 2022 single releases
Floor Jansen veroverde de heavy wereld met Nightwish en brak via De Beste Zangers ook als solozangeres door. In 2022 bracht ze haar eerste solo singles uit: ‘Fire’, ‘Storm’ en ‘Me Without You’. Muzikaal tapt ze met haar solowerk uit een ander vaatje dan met Nightwish, maar power blijft de constante factor in het werk van deze indrukwekkende zangeres.

Orange Skyline – Orange Skyline
Orange Skyline uit Groningen ziet zichzelf als een Europese band en hun self titled album klinkt inderdaad on-Nederlands goed. Een sterke plaat met goede liedjes, een grote gitaar sound en een flinke dosis bravoure. Dit tweede album laat zien dat er nog heel veel meer potentie zit in Orange Skyline: the sky is the limit!

CATEGORIE HOLLANDS
Ammar – 2022 single releases
Ammar kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de Nederlandse volksmuziek, maar het duurde nog even totdat Nederland in aanraking kwam met Ammar. Een filmpje van hem dat viraal ging en een platendeal bij het label van Snelle culmineerden vorig jaar in een paar kroegenknallers van de bovenste plank en een optreden bij De Toppers. Ammar is een nieuw talent waar je in 2022 niet omheen kon.

Mart Hoogkamer – 2022  single releases
Na jaren vol smartlappen kwam het grote succes voor Mart Hoogkamer in de vorm van een zomerhit die de café’s en de costa’s deed kolken. In de kroegenhit ‘Diamant’ die Mart met Donnie maakte, toonde hij zijn gevoelige kant. Dat die twee emoties uitstekend samengaan bewees hij in 2022 met zijn Oranje-klassieker ‘Mijn Oranje Hart’. Mart is een alleskunner.

Sophie Straat – 2022 single releases
Met hoorbaar plezier en grote muzikaliteit bleef Sophie Straat zich vorig jaar inzetten voor het bespreekbaar maken van serieuze thema’s. Ze bezong racisme, homofobie en seksisme in het voetbal, ze streed tegen het patriarchaat en ze dagdroomde over een utopisch paradijs waarin iedereen gelijk en vrij is. Haar spitsvondige recht-voor-zijn-raap-teksten en muzikale diversiteit voorkomen dat de protestsongs zwaar of belerend worden. Ook in 2022 bewees Sophie dat ze op dit gebied momenteel haar gelijke niet kent.

CATEGORIE DANCE
Sefa – Klaagzang
Klassieke muziek en het hardcore-genre frenchcore lijken wellicht twee uitersten, maar de 22-jarige producer Sefa weet de genres te blenden tot een verrassende smoothie met een stevige bite. Voor zijn album Klaagzang putte hij uit een keur aan muziekinstrumenten, inclusief een klavecimbel en het Martini-orgel in Groningen. Dit alles gelardeerd met razendsnelle, pulserende beats die door merg en been gaan. Het maakt Sefa tot een unieke artiest.

Tiësto – 2022 single releases
Er zijn maar weinig dance-producers die zoveel ervaring hebben als deze wereldster. Ook in 2022 toonde Tiësto zich weer een meester in het genre. Samenwerkingen met popzangeressen Charli XCX en Tate McRae bedienden de radioluisteraars; collabs met Deorro en Solardo brachten wereldwijd de dansvloeren in beweging.

Weval – 2022 single releases / Time Goes  (EP)
Tien jaar geleden begonnen Harm Coolen en Merijn Scholte Albers met een muzikale reis die hen langs zalen en festivals over de hele wereld bracht. Keer op keer betoverden ze het publiek met hun gelaagde, hypnotiserende mix van house, techno, funk en synthpop. In 2022 durfde Weval meer dan ooit te experimenteren met verschillende genres, om zo de grenzen van de dance maximaal op te rekken.

CATEGORIE NEDERLANDSTALIG
Jaap Reesema – 2022 single releases
Zijn studiegenoten noemden hem H6. In de rest van de wereld wordt hij aangesproken als Jake Reese. Wij zeggen gewoon Jaap Reesema. Een artiest die altijd weet te raken en dat vorig jaar deed met eigen releases én met zijn songs uit De Beste Zangers. Buiten is het grijs, maar Jaap geeft met zijn stemgeluid de Nederlandstalige muziek kleur.

Maan – Leven
Een uitverkochte Ziggo Dome, één van de grootste hits van het jaar met ‘Stiekem’ én een album dat platina is gegaan. En het enige dat ze wil is gewoon een beetje leven. Dat ging haar in 2022 vrij goed af: het was wederom een enorm succesvol jaar voor Maan.

S10 – Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt 
Slechts één tweet had ze nodig om ervoor te zorgen dat ‘De Diepte’ haar hoogtepunt van 2022 werd. Het jaar sloot ze in stijl af met haar album Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt. Eerlijk zijn is soms het moeilijkste wat er is, maar S10 laat het iedere keer weer gemakkelijk klinken.

CATEGORIE HIPHOP
Broederliefde – Strandje Aan De Maas
Een succesvolle carrière van tien jaar is bijzonder. Tien jaar aan de top staan, helemaal. Ze scoorden de afgelopen jaren met tracks als ‘Jungle’, ‘Labanta’ en ‘Vuur’. In 2022 bewees Broederliefde met de hit ’Stunten’ en het album Strandje Aan De Maas dat ze nog steeds één van belangrijkste hiphopgroepen in de Nederlandse muziek zijn.

KA – Recklezz
KA doet niet aan interviews, hij praat via zijn muziek. Dat leidt tot complete filmscenario’s van drie minuten. Net zo makkelijk maakt hij muziek met Broederliefde en S10 als met Lijpe en Boef; altijd weet hij die artiesten onderdeel te maken van zijn wereld. Een wereld die hij op zijn tweede album nog meer diepgang heeft gegeven en waarmee hij zijn eigen plek in de Nederlandse muziek opeist.

sor – Bae Doven No. 1 / No. 2 / No. 3
Hiphop is altijd een plek geweest om te experimenten, te innoveren en met behulp van bestaande invloeden iets heel nieuws te creëren. sor heeft op zijn unieke manier twee werelden samengebracht en gebruikt dit nieuwe canvas om zijn zeer persoonlijke verhaal te vertellen en daarmee één van de beste albums van het jaar te maken.

CATEGORIE ALBUM
FLEMMING – FLEMMING
Het leek alsof hij er plotseling was, met superhit ‘Amsterdam’, maar FLEMMING had een lange leerschool. Al zijn kwaliteiten komen nu samen op dit debuutalbum: doordachte teksten, een jongensachtig stem en een mooie eigentijdse sound. FLEMMING verwarmt het hart met buitenboordbeugels en ‘Paracetamollen’.

S10 – Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt
Een fantastisch jaar met internationale ontwikkelingen, overstelpende aandacht en succes op ongeveer alle podia van het land, en ook nog tijd gevonden om een uitzonderlijk album op te nemen. Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt klinkt ruig, pijnlijk en zoet. Zangeres S10 houdt haar hart op de tong, en haar muziek eigenwijs.

sor – Bae Doven No. 1 / No. 2 / No. 3
Rapper sor verrijkte de nationale hiphopwereld in 2022 met maar liefst drie prachtige EP’s. De woordsmid omlijst zijn rap met zowel elektronica als citaten uit de klassieke muziek. Zo verbindt hij Mozart met autotune en Beethoven met hippe beats. Het resultaat is liefdevol en swingend.

CATEGORIE NIEUWKOMER – presented bij TikTok
Claude – ‘Ladada (Mon Dernier Dot)’ – single
Als je met je debuut wekenlang de meeste streams van Nederland pakt en op 1 in de Top 40 terechtkomt, dan mag je niet ontbreken in deze Edison-categorie. ‘Ladada (Mon Dernier Mot)’ is een oorwurm eerste klas, waarin Claude gebruikmaakt van zijn meertalige opvoeding. Frans en Nederlands klonken nooit eerder samen zo goed. Voor Claude zijn dit in de muziek zeker niet zijn laatste woorden.

Goldband – 2022 single releases
Begin 2022 waren ze voor de meeste mensen nog vrij onbekend, maar nadat alle coronamaatregelen eindelijk echt overboord gingen, wisten zij dankzij hun live-reputatie steeds meer fans achter zich te scharen. Hierdoor werd ‘Noodgeval’ een jaar na release alsnog een dikke hit. Het jaar werd samen met Maan in stijl afgesloten. ‘Stiekem’ is spannend, catchy, een toekomstige Nederpop Klassieker én de reden dat nu echt heel Nederland weet wie Goldband is.

Zoë Tauran – 2022 single releases
In haar debuutjaar liet ze meteen haar veelzijdigheid zien. Of het nu een gevoelige ballad is of een track voor op de dansvloer: haar stem en talent vallen meteen op. Krachtig, soulvol en waar nodig met emotie. 2022 was met 3 grote hits al enorm succesvol, maar de jury verwacht dat dit pas het begin is en dat we in de toekomst nog veel van Zoë Tauran gaan horen!
CATEGORIE VIDEOCLIP
Froukje ft. S10 / regisseurs : Cas Mulder / Simon Becks – ‘Zonder Gezicht’
Regisseurs Cas Mulder en Simon Becks hebben met hun filmwerk een visuele reis door een bij vlagen duistere, post-apocalyptische wereld opgeroepen. Een film van drie minuten over vergankelijkheid, dingen die voorbijgaan, maar een vriendschap die blijft. Met een glansrol voor SPOT, de robothond. De samenwerking tussen de zangeressen en het regisseursduo pakt intrigerend uit en maakt nieuwsgierig naar een vervolg.

Typhoon / regisseur: Shay Latukolan – ‘Alleen In De Pauze’
Een klassieke choreografie-clip opgenomen in een verveloze fabriekshal, met simpele maar sfeervolle verwijzingen naar de highschool-sfeer van ijzeren kluisjes en schooluniformen. De danspassen zijn losjes, de bewegingen al net zo deinend als de song.

Maan ft. Goldband / regisseur: Veras Fawaz – ‘Stiekem’ 
Voor Maan en Goldband maakte Veras Fawaz een whodunnit van 4 minuten en 5 seconden met Maan als vrouwelijke Blauwbaard. De leden van Goldband spelen willige slachtoffers. De styling is stijlvol – zo is er een belangrijk aandeel voor een hamer, natuurlijk van goud.

De vakjury
Naast meestemmend voorzitter Wilbert Mutsaers (Head of Music Spotify Benelux) bestaat de vakjury uit Hester Carvalho (muziekjournalist NRC), Martijn Biemans (Music Director Qmusic), Anna Veenstra (Sr. Programmeur Melkweg), Nils Brokerhof (Music Director 100%NL/SLAM!) en Randall Spann (Music Director FunX).

AFAS Edisons
Het partnerschap tussen AFAS Software en de Edison Stichting is na een succesvol eerste jaar verlengd met tenminste nog vier jaar. Het softwarebedrijf is naamgevend partner van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek, samen de AFAS Edisons. Daarnaast is het AFAS Theater Leusden de locatie van de uitreikingen.

Edisons
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.