Winnaars Edisons Jazz & Klassiek bekend

Amsterdam, 18 september 2023 – De Edison Jazz en Klassiek 2023 winnaars zijn bekend. Twee onafhankelijk vakjury’s wezen in vijftien categorieën winnaars aan, o.a. aan nieuwkomers Loek van den Berg (jazz) en Julija Hartig (klassiek). Daarnaast koos het publiek twee winnaars: bij jazz kreeg Eric Vloeimans (Wild Port of Europe) de meeste stemmen en bij klassiek won Lucie Horsch (Origins). De Edisons worden uitgereikt tijdens de AFAS Edisons Jazz en Klassiek op 9 oktober in het AFAS Theater in Leusden.

Jury’s
De onafhankelijke vakjury’s beoordeelden producties, nationaal en internationaal, die verschenen in de periode 1 mei 2022 tot 1 mei 2023. Dat deden zij op basis van artistieke waarde en opnamekwaliteit. De jury van Edison Klassiek bestond uit Kenne Peters, Jet Berkhout, Joost Galema, Frederike Berntsen, Jeroen Smits en Marian van der Meer. In de jury van Edison Jazz namen Andrew Makkinga, Angelique Houtveen, Annie van der Velden, Mischa Andriessen, Frank Bolder en Marieke Meischke plaats.

Edison
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award en de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

Bekendmaking en uitreiking
De winnaars werden deze week bekendgemaakt bij Radio1 Kunststof; Concertzender Co Live!; Jazzism; NPO Klassiek Podium; Luister Magazine en Classicnl.
De prijzen worden uitgereikt op 9 oktober tijdens AFAS Edisons Jazz & Klassiek. Herman Zondag, Directeur Customer Experience bij het AFAS Theater: “Wij kunnen niet wachten de winnaars te eren en de muziek die ons verbindt samen te vieren in het AFAS Theater in Leusden.”

Winnaars Edison Klassiek 2023

NIEUWKOMER NATIONAAL
Julija Hartig – Dark Velvet (Challenge)

SOLIST INSTRUMENTAAL
Lisa Batiashvili, The Philadelphia Orchestra – Yannick Nézet-Séguin – Secret Love Letters (Deutsche Grammophon)

 SOLIST VOCAAL
Julia Bullock – Walking in the Dark (Nonesuch)

OPERA
Lisette Oropesa, Joyce DiDonato, Michael Spyres, Paul-Antoine Bénos-Dijan, Il Pomo D’oro – Maxime Emelyanychev – Handel: Theodora (Erato)

KOOR
Tenebrae – Nigel Short – In Winter’s House: Christmas with Tenebrae (Signum)

KAMERMUZIEK
Justin Taylor, Théotime Langlois de Swarte  – Les frères Francoeur (Alpha Classics)

ORKEST
Il Pomo D’oro – Maxim Emelyanychev – Mozart – The Symphonies: The Beginning and The End (Aparté)

NEOKLASSIEK
Kaiser Quartett – Kaiser Quartett presents Empire (PIAS)

PUBLIEKSPRIJS
Lucie Horsch – Origins (Decca)


Winnaars Edison Jazz 2023

NIEUWKOMER NATIONAAL
Loek van den Berg – Wayfarer (ZenneZ Records) 

INSTRUMENTAAL INTERNATIONAAL
Nduduzo Makhathini – In The Spirit Of Ntu (Blue Note)

INSTRUMENTAAL NATIONAAL
Wolfert Brederode, Matangi Quartet, Joost Lijbaart – Ruins and Remains (ECM)

VOCAAL INTERNATIONAAL
Cécile McLorin Salvant – Mélusine (Nonesuch Records Inc.)

VOCAAL NATIONAAL
Benjamin Herman ft. Anna Serierse – True Love’s Flame (Dox Records)

GLOBAL
Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily – Love In Exile (Verve)

SOUL/R&B/FUNK
London Brew – London Brew (Concord)

PUBLIEKSPRIJS
Eric Vloeimans – Wild Port Of Europe (V-Flow Music)