JAN SMIT ONTVANGT EDISON POP OEUVREPRIJS 2024

Jan Smit heeft vanavond tijdens de live-uitzending van Humberto op RTL4 de Edison Pop Oeuvreprijs 2024 ontvangen. Hij kreeg de prijs uitgereikt door zijn tienjarige zoon Senn Smit. Juryvoorzitter, en tafelgast, Daniel Dekker roemde zijn oeuvre en zijn enorme bijdrage, van jongs af aan, aan de Nederlandse muziek en haar artiesten.

Jan Smit zit dertig jaar in het vak en heeft met zijn uitgebreide oeuvre een grote bijdrage geleverd aan de Nederlandse muziek. Niet alleen als zanger, maar ook als componist en tekstschrijver. 34 albums staan er op zijn naam, 76 gouden titels, 16 platina titels en zeker 20 nummer 1 hits. In 2006 ontving Jan Smit een Edison voor zijn album Gewoon Jan Smit.

Het juryrapport:
De winnaar van de Edison Pop Oeuvreprijs 2024 begint met zingen in het jongenskoor “De Zangertjes van Volendam”. Als tienjarige werd hij in het muzikale dorp ontdekt door leden van de groep BZN. Zij schreven zijn eerste hit die uit het niets op nummer 1 binnenkwam in de Top 40, een historische gebeurtenis. Nooit eerder was een artiest of groep dit in Nederland gelukt.

Door de arbeidstijdenwetgeving ging zijn loopbaan eerst over de grens van start en kreeg hij in 2001 de Buma Exportprijs voor bestverkopende Nederlandse artiest in het buitenland. Een eigen realitysoap op de Nederlandse televisie zorgde een paar jaar later voor een enorme populariteit en met een schijnbaar gemak maar vol overtuiging houdt hij, nog steeds, vast aan een eigen koers, altijd herkenbaar voor een groot publiek. Er zijn altijd nieuwe plannen, er is altijd nieuwe energie. Hij schrijft en produceert met een vast eigen team jarenlang eigen muziek en treedt op in theaters, popzalen en stadions.

Die nieuwe plannen zijn er ook voor anderen, er worden tientallen hits geschreven voor diverse artiesten, formats ontwikkeld om de Nederlandse muziekcultuur blijvend zichtbaar te maken op televisie. Zijn bemoeienis met het Eurovisie Songfestival, als commissielid, presentator en commentator heeft mede geleid tot de eerste Nederlandse winst in 44 jaar. ‘Zijn’ tv-show “Beste Zangers” is het populairste muziekprogramma, inmiddels ook over de grens.

De passie voor het delen met anderen en het raken van zijn publiek staat altijd voorop. Hij zet zijn talenten op talloze manieren in en zoekt zelf zijn beste momenten, veelal geleerd van, en verbeterd door zijn helaas overleden manager Jaap Buijs.

Er is een vloot naar hem vernoemd, heeft z’n eigen restaurant, z’n eigen platenlabel en opnamestudio, hij speelde in een aantal films en tv-series, is 25 jaar ambassadeur van SOS Kinderdorpen, was voorzitter van FC Volendam en is officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn bekendheid in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is nog steeds groot, in Nederland is zijn bekendheid ongekend. Als hij zijn verkering uitmaakt stuurt het ANP een nieuwsalarm uit en onderbreekt de premier de vergadering in de Tweede Kamer.

De jury stelt vast dat zijn oeuvre inmiddels bijna 80 gouden en platina onderscheidingen kent, ondersteund door meer dan 20 nummer 1 hits.  Een uniek artiest die vóór zijn 40e levensjaar dertig jaar met groot succes muziek maakt: de jury kent daarom de Edison Pop Oeuvreprijs 2024 toe aan Jan Smit.

De vakjury
Naast meestemmend voorzitter Daniel Dekker (Head of Radio Omroep Max) bestaat de vakjury uit Eric van Holland (Senior Editor Spotify Benelux), Vera Siemons (3FM DJ), Martijn Biemans (Music Director Qmusic), Anna Veenstra (Sr. Programmeur Melkweg), Nils Brokerhof (Music Director 100%NL/SLAM!), en Randall Spann (Music Director FunX).

AFAS Edisons Pop 2024
Maandag 4 maart worden in het AFAS Theater in Leusden de Edisons Pop 2024 uitgereikt. De onafhankelijke vakjury heeft op basis van kwaliteit, artistieke waarde en impact, per categorie drie producties uit het afgelopen jaar genomineerd. De genomineerde artiesten zijn Kevin (2x waarvan 1x ft. S10), Son Mieux (2x), Acda en de Munnik, Anouk, Benny Sings, CHO, Duncan Laurence, De Staat, DYSTINCT, FLEMMING, Hannah Mae, Idaly, Jeangu Macrooy, John Coffey, Marco Schuitmaker, MEAU, Mula B, Roxeanne Hazes, Sef, Senna, Siggy & D1ns, Suzan & Freek en Claude, The Indien, Tiësto, Tino Martin, Pip Blom, Reinier Zonneveld, Roxy Dekker, Weval, WIES en Within Temptation.