Wereldwijde inkomsten muziekindustrie met 10,2% gegroeid in 2023

De wereldwijde inkomsten uit opgenomen muziek zijn in 2023 met 10,2% gestegen. De groei komt met name door het toegenomen aantal betaalde streaming-abonnees. Dat blijkt uit cijfers van  IFPI, de organisatie die de platenindustrie wereldwijd vertegenwoordigt. De totale omzet in het afgelopen jaar was 28,6 miljard dollar (26,7 miljard euro). Daarmee was 2023 het negende jaar op rij van groei.

Inkomsten uit abonnementsstreaming stegen met 11,2% en zijn goed voor bijna de helft (48,9%) van de wereldmarkt. In 2023 kwam het aantal betaalde abonnementen op muziekstreamingdiensten voor het eerst boven de 500 miljoen: er zijn nu wereldwijd ruim 667 miljoen gebruikers van betaalde abonnementsaccounts. Ook bij de fysieke verkoop van muziek (cd’s, vinyl) was met 13,4% sprake van een sterke groei.

Investeringen platenmaatschappijen
In een reactie op de publicatie van het Global Music Report zei IFPI’s Chief Financial Officer en Interim Joint Head van IFPI, John Nolan: “Deze groei is het resultaat van de aanhoudende investeringen van platenmaatschappijen in artiesten en hun carrières – alleen al ruim 7,1 miljard dollar per jaar aan A&R en marketing – en de impact die dit heeft op muziekecosystemen over de hele wereld.”

Uitdagingen
Als aanvulling hierop zei Lauri Rechardt, Chief Legal Officer en interim-hoofd van IFPI: “De aanhoudende groei van de markt voor opgenomen muziek is bemoedigend, maar er zijn ook uitdagingen, zoals streamingfraude, digitale piraterij en de dreiging van misbruik van generatieve kunstmatige intelligentie als die niet met respect voor de rechten van artiesten en labels wordt ontwikkeld. Muziekfans hechten veel waarde aan authenticiteit en onze branche heeft een sterke staat van dienst op het gebied van het licentiëren van muziek. Dat gezegd hebbende, hebben we nog steeds effectieve instrumenten en de steun van autoriteiten nodig om ongeoorloofd gebruik aan te pakken en ervoor te zorgen dat het muziekecosysteem duurzaam blijft voor de lange termijn.”

Europa
In Europa werd meer dan een kwart van de mondiale omzet (28,1%) gehaald met een omzetgroei van 8,9%, en bleef in 2023 de op een na grootste regio ter wereld wat betreft inkomsten uit muziekopnames. Eind vorige maand bracht NVPI al de cijfers uit Nederland naar buiten: hier groeide de muziekindustrie met 9 procent naar bijna 300 miljoen.

 

Download hier het gratis Global Music Report 2024 – State of the Industry rapport (Engelstalig).