Winnaars Edisons Jazz en Klassiek 2024

Edisons voor Benjamin Herman, Ronald Brautigam, Dennis van Aarssen en Herman Finkers

Benjamin Herman en Ronald Brautigam hebben vanavond tijdens de AFAS Edisons Jazz en Klassiek de resp. Edison Jazz Oeuvreprijs en Edison Klassiek Oeuvreprijs in ontvangst genomen. De publieksprijzen gingen naar Dennis van Aarssen (Jazz) en Herman Finkers (Klassiek). In het AFAS Theater Leusden werden ook alle andere Edisons Jazz en Klassiek uitgereikt. De winnaars daarvan zijn de afgelopen weken al bekendgemaakt.

Uit juryrapport Edison Jazz Oeuvreprijs voor Benjamin Herman:
“Altsaxofonist, componist, bandleider en al meer dan drie decennia lang een van de meest productieve muzikale persoonlijkheden van de Lage Landen. (…) Benjamin Herman, een ware reiziger in muziekstijlen als hardbop, avant-garde, cool jazz, surf, impro, afro-beat, latin, filmmuziek en punkjazz. (…) Bughouse, The Itch, Project S, Nostalgia Blitz, Collected Ballads, When Will The Blues Leave, True Love’s Flame, New Cool Collective – 30 Years Live, een kleine greep uit een weelderig oeuvre van een onconventionele, omnivorische, innovatieve, iconische en uiterst sympathieke persoonlijkheid en muzikant.”

Uit juryrapport Edison Klassiek Oeuvreprijs voor Ronald Brautigam:
“Op Ronald Brautigam lijken de jaren geen vat te hebben. In binnen- en buitenland concerteert de pianotrots van Nederland op het hoogste niveau, met passie en energie. (…) Zijn indrukwekkende discografie beslaat de pianowerken van Beethoven, Mozart en Haydn; de Weense klassieken lopen als een rode draad door Brautigams pianistische leven. (…) Brautigam speelt niet alleen het grote repertoire, maar is ook een pleitbezorger voor minder bekende muziek van componisten als Carl Maria von Weber en, recentelijk, Johann Wilhelm Wilms. Van zijn vroegste samenwerkingen met grootheden als de violisten Jaap van Zweden en Isabelle van Keulen tot een hecht partnerschap met cellist Christian Poltéra: ook in kamermuziek is Ronald Brautigam een van de allergrootsten van ons land.”

Belang genres jazz en klassiek
Tijdens de uitreiking benadrukte directeur van De Edison Stichting/NVPI, Anne de Jong, het belang van menselijke creativiteit, in de genres jazz en klassiek in het bijzonder: “Klassiek en jazz zijn de meest oorspronkelijke muziekgenres. Vele andere genres kwamen eruit voort. Nu zijn er zelfs apps waarmee je op basis van AI muziek kan produceren. Deze kunnen alleen bestaan omdat er ménsen zijn geweest die (klassieke) instrumenten bespeelden. Die menselijke creativiteit moeten we koesteren en beschermen. Dat doen we onder meer met het uitreiken van de Edisons, de oudste en meest prestigieuze muziekprijs van Nederland.”

Jury’s
Twee onafhankelijke vakjury’s kenden de oeuvreprijzen toe en beoordeelden producties, nationaal en internationaal, die verschenen in de periode 1 april 2023 tot 1 april 2024 en wezen in veertien categorieën winnaars aan. Dat deden zij op basis van artistieke waarde en opnamekwaliteit. De jury van Edison Klassiek bestond uit Kenne Peters, Jet Berkhout, Joost Galema, Frederike Berntsen, Jeroen Smits en Marian van der Meer. In de jury van Edison Jazz namen Angelique Houtveen, Frank Bolder, Martine van Zelst, Annie van der Velde, Mischa Andriessen en Marieke Meischke plaats.

AFAS Edisons
De Edison Stichting heeft voor vijf jaar een partnerschap met AFAS Software, waarvan dit het derde jaar is. Het softwarebedrijf is naamgevend partner van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek, samen de AFAS Edisons. Daarnaast is het AFAS Theater Leusden de locatie van de uitreikingen.

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke-, jazz- en popgenre. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award en de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

Winnaars Edison Jazz 2024

 NATIONAAL
Tineke Postma – Aria 

INTERNATIONAAL
Charles Lloyd – The Sky Will Still Be There Tomorrow

VOCAAL NATIONAAL
Cantorias – Cantorias  

VOCAAL INTERNATIONAAL
Gretchen Parlato, Lionel Loueke – Lean In 

GLOBAL
Zuco 103 – Telenova 

NIEUWKOMER
Alistair Payne – REFLEX: Live at Bimhuis

EDISON JAZZ PUBLIEKSPRIJS powered by Jazzism
Dennis van Aarssen & Jeff Franzel – Just Call It Love

EDISON JAZZ OEUVREPRIJS Benjamin Herman

Winnaars Edison Klassiek 2024

SOLIST VOCAAL
Sabine Devieilhe, Mathieu Pordoy – Mozart & Strauss: Lieder

SOLIST INSTRUMENTAAL
Piotr Anderszewski – Bartók, Janáček, Szymanowski

VOCAAL
Ensemble Pygmalion, Raphaël Pichon – Claudio Monteverdi: Vespro della Beate vergine

ORKEST
The Philadelphia Orchestra, Yannick Nézet-Séguin – Florence Price & William Dawson

KAMERMUZIEK
Danish String Quartet – Prism V

BUITENGEWOON KLASSIEK
Reginald Mobley, Baptiste Trotignon – Because

NEOKLASSIEK
Edmund Finnis, Clare Hammond – Youth

NIEUWKOMER
Giorgi Gigashvili – Meeting my Shadow

EDISON KLASSIEK PUBLIEKSPRIJS
Cappella Amsterdam, Holland Baroque o.l.v. Daniel Reuss – Herman Finkers: Missa Sancti Georgii

EDISON KLASSIEK OEUVREPRIJS Ronald Brautigam

Foto: Ben Houdijk