Thema's Auteursrecht/Naburig recht Digital Services Act

Digital Services Act

De Digital Services Act (DSA) is een voorstel van wetgeving, uitgewerkt door de Europese Commissie. Het DSA voorstel biedt regels voor aansprakelijkheid en handhaving ten aanzien van illegale content online. Bijvoorbeeld ten aanzien van internettussenpersonen, hostingbedrijven en internetplatforms.

5 juli 2022: Het Europees Parlement stemde onlangs in met de DMA (Digital Markets Act, ingaand vanaf 2023) en de DSA (Digital Services Act, ingaand vanaf 2024). Deze wetgeving moet bedrijven (en consumenten) straks minder afhankelijk maken van grote internationale online platforms. Zo mogen platforms als Youtube en Facebook straks hun eigen producten/advertenties niet zomaar meer bovenaan de zoekresultaten (wet DMA) zetten en worden hosting platformen via de wet DSA verplicht om illegale content (torrent websites) actief te bestrijden en hun gebruikers hierover duidelijk te informeren. Ook kun je straks ongehinderd individuele berichten van het ene naar het andere platform sturen en mag het plaatsen van bepaalde gepersonaliseerde advertenties volgens de wet DSA vanaf 2023 niet meer. Lees hier het volledige persbericht van de Rijksoverheid over de nieuwe wetgeving.

19 mei 2021: We hebben een brief en bijgevoegd position paper naar de kamer en ministerie gestuurd inzake de DSA. NVPI verwelkomt het voornemen van de Europese Commissie om middels het voorstel voor een Digital Services Act (DSA) de verantwoordelijkheden van digitale diensten te verduidelijken, uit te breiden en te harmoniseren. In het position paper van NVPI wijzen we op de belangrijkste problemen voor de entertainmentindustrie en verbeterpunten ten aanzien van het DSA-voorstel. Wij verzoeken de Tweede Kamer Commissie Digitale Zaken en het Ministerie zich ervoor in te zetten de gewenste verbeteringen te doen verwerken in het DSA-voorstel. Zie hier het position paper.

Bijlagen

Type Datum Document Download
19-05-2021 DSA Position Paper NVPI