Bekende Top 20 ondergaat veranderingen

De bekende Top 20 die Filmdistributeurs Nederland (FDN) twee keer per week publiceert, gaat veranderen. Met ingang van maandag 23 mei wordt de Top 20 een Top 30 van best bezochte bioscoopfilms. Daarnaast worden er enkele inhoudelijke veranderingen doorgevoerd.

De uitbreiding naar een Top 30 wordt gedaan op verzoek van de filmdistributeurs aangesloten bij FDN. Films die in filmtheaters en filmhuizen draaien verschijnen in de nieuwe opzet vaker in de nieuwe lijst. Daardoor ontstaat een beter beeld hoe de arthousefilms het in de Nederlandse theaters doen.

Een andere wijziging is het gebruik van het aantal doeken en theaters. Number of screens en screen average komen in de nieuwe opzet te vervallen. Daarvoor in de plaats komt number of theatres en theatre average.

Om recht te doen aan het gegeven van het aantal kopieën waarmee een film door distributeurs wordt uitgebracht, wordt daarnaast het aantal prints (number of prints) geïntroduceerd. Tenslotte verandert de lay out van de Top 30 wat om de leesbaarheid te bevorderen.

De Top 30 blijft twee keer in de week gepubliceerd worden door FDN. Elke maandag verschijnt de Weekend Top 30 en op donderdag verschijnt de Week Top 30 van de afgelopen speelweek.