Jan Nijland Zilveren Roos voor Lauge Nielsen, Zilveren Roosje voor Dana Linssen

Vandaag is tijdens de nieuwjaarsreceptie van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in Pathé Tuschinski de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Lauge Nielsen. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, ging naar Dana Linssen en de Filmkrant.

Van 1960 tot 1982 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos heeft de prijs in 2013 nieuw leven ingeblazen en reikt sindsdien jaarlijks de Zilveren Roos uit aan “een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen”. Ook het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt.

Lauge Nielsen
Bestuursvoorzitter Mario Bruna reikte vanmiddag de Jan Nijland Zilveren Roos 2017 uit aan Lauge Nielsen. Uit het juryrapport: “De winnaar van de Zilveren Roos 2017 heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor het wel en wee van de Nederlandse bioscoopbranche. Hij begon zijn carrière in de entertainmentindustrie in 1979 echter bij de Nederlandse vestiging van grammofoonplatenmaatschappij CBS. Vanaf 1984 was hij werkzaam voor de Nederlandse tak van het Amerikaanse Vestron Video International, alwaar hij meteen succes had met de uitbreng van video Thriller van Michael Jackson. Hier zette hij zijn eerste schreden op het gebied van film en video en raakte hij vertrouwd met de belangrijkste facetten van filmproductie, distributie en niet in de laatste plaats: vertoning in bioscopen. Het was dan ook een logische stap voor de opvolgers van het MGM-concern om hem in 1996 te vragen de leiding te nemen van de grootste bioscoopketen van de Randstad. Hij gaf leiding aan de bouw van vele nieuwe multiplexen, nam concurrenten over, introduceerde nieuwe marketingtechnieken, innoveerde de filmbeleving voor de consument. Om maar iets simpels te noemen: de afschaffing van de pauze in de hoofdfilm. Daarnaast zette hij zich van meet af aan in voor de Nederlandse Bioscoopbond, de NFC en later de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten; de collega-exploitanten keken altijd heel goed naar hem en zijn Pathé, en vele door hen in de praktijk gebrachte ideeën werden door de collega-exploitanten maar al te graag overgenomen. Zonder op de voorgrond te willen treden was hij toch altijd nadrukkelijk aanwezig. Zijn zwijgzaamheid is legendarisch, maar iedere uitspraak was altijd to-the-point. Een strategische denker én doener. Niet voor niets bestempelde de Volkskrant hem ooit als de ‘Sfinx op de Zuidas’. In 2010 werd hij door de internationale collega’s al geëerd met de prestigieuze Exhibitor of the Year Award. Voor zijn vele verdiensten aan de bedrijfstak kent de jury de Zilveren Roos 2017 toe aan de aardigste gentleman in de bioscoopbranche: Lauge Nielsen.”