Rapport Nederlandse Films 2013-2017

FDN (Filmdistributeurs Nederland) heeft vandaag een rapport gepubliceerd over het bioscoopbezoek aan Nederlandse films in de afgelopen vijf jaar. Het rapport gaat in op de vraagstelling ‘Waarom Nederlandse films slecht worden bezocht en hoe dit te verbeteren’.

Het bioscoopbezoek aan Nederlandse films is in 5 jaar met 36% gedaald, terwijl het bezoek aan buitenlandse films in diezelfde periode met 30% is gestegen. Als oorzaak wordt aangewezen dat er minder marktgeld en Filmfonds bijdragen naar publieksfilms gaan met als gevolg lagere budgetten en mindere kwaliteit. Het aandeel van lokaal filmbezoek is lager dan in de meeste landen om ons heen.

In het rapport wordt onder andere ingegaan op oorzaak, financieringsbronnen van publieksfilms en de rol van het Filmfonds. FDN pleit voor meer “automatisch” geld om productie van publieksfilms te stimuleren. Hiertoe heeft FDN ook zelf geïnvesteerd door samen met de bioscopen een verhoging van het Abraham Tuschinski Fonds te realiseren. FDN doet een beroep op OCW om het budget te verhogen of Filmfondsgelden anders te alloceren.

Het rapport kunt u hier downloaden.