Ze noemen me Baboe bekroond met Kristallen Film

Meer dan 10.000 bezoekers hebben de documentaire Ze noemen me Baboe van Sandra Beerends in de bioscoop gezien. De film heeft daarmee de Kristallen Film-status behaald. Regisseur Sandra Beerends en de crew namen gisteren de award in ontvangst in Eye Filmmuseum. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Ze noemen me Baboe is de eerste film die in 2020 de Kristallen Film Award ontvangt. Ze noemen me Baboe ging in première op IDFA en eindigde als enige Nederlandse film in de top 10 van de publieksfavorieten.

In het uit archiefmateriaal opgebouwde Ze noemen me Baboe verbeeldt regisseur Sandra Beerends het levensverhaal van de Javaanse Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt Alima in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje), bij een Nederlandse familie, waar ze de zorg krijgt voor baby Jantje. Alima reist met met het gezin mee naar Nederland, waar ze wordt beinvloed door Indonesische studenten die dromen over een onafhankelijk Indonesië. Bij terugkomst komt het gezin gedurende de Japanse bezetting in een kamp terecht en zo verliest Alima haar werk, huis en familie. Ze zal zich Jantje altijd blijven herinneren als haar eerste kind. In de kampong ontmoet ze haar grote liefde, de onafhankelijkheidsstrijder Riboet. Samen met hem droomt ze over een onafhankelijk Indonesië waarin vrouwen hun eigen keuzes kunnen maken en meisjes naar school mogen. In de roerige tijd rondom de tweede wereldoorlog, concentreert Ze noemen me Baboe zich op het menselijke aspect in een kantelende wereld.

Ze noemen me Baboe is geregisseerd en geschreven door Sandra Beerends. Beerends deed jarenlang research naar de baboe, het Indonesische kindermeisje van Europese families in voormalig Nederlands-Indië. Het fenomeen baboe — m’ba (mejuffrouw) en ibu/iboe (moeder) — leidt tegenwoordig zowel in Indonesië als in Nederland tot historische controverse.

De documentaire is geproduceerd door Pieter van Huijstee met hulp van line producer Céline Baggen. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, NPO-fonds, Netherlands Film Incentive van het Film, Eye Filmmuseum, Beeld en Geluid, DutchCulture, Stichting Marinus Plantema, Beruang en NTR. De documentaire ging tijdens IDFA 2019 in première. Cinema Delicatessen verzorgt in samenwerking met Mokum Filmdistributie de distributie van Ze noemen me Baboe, die momenteel in 12 bioscopen draait.

Kristallen Film
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Foto: Joke Schut