Wei bekroond met Kristallen Film

Meer dan 10.000 bezoekers hebben de documentaire Wei in de bioscoop gezien. De film heeft daarmee de Kristallen Film-status behaald. Regisseur, producent en distributeur Ruud Lenssen nam de award donderdag feestelijk in ontvangst in Utrecht. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Wei is de tweede film die in 2020 de Kristallen Film Award ontvangt.

Wei is een documentaire waarin Ruud Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt. Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

Wei is geregisseerd en geproduceerd door Ruud Lenssen. De film ging in première op IDFA en eindigde daar in de top 15 publieksfavorieten. Hoofdrollen in de documentaire zijn voor de ouders van Ruud, vader Jac en moeder Ria. Ruud Lenssen Documentaires verzorgt de filmdistributie van Wei, die in release ging op 26 december 2019 en momenteel nog in 25 bioscopen draait.
Kristallen Film
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.