De Beentjes van Sint-Hildegard bekroond met Gouden Film

Meer dan 100.000 bezoekers hebben De Beentjes van Sint-Hildegard, de komische dramafilm geregisseerd door Johan Nijenhuis, in de bioscoop gezien. De film heeft daarmee de Gouden Film-status behaald. Regisseur Johan Nijenhuis verraste hoofdrolspeler Johanna ter Steege feestelijk met de award op donderdag 20 februari in Amsterdam. De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Het is de vierde film in 2020 die de Gouden Film Award ontvangt en tevens de eerste keer dat twee films van dezelfde regisseur binnen drie weken allebei de Gouden Film-status behalen.

Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. In De Beentjes van Sint-Hildegard nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?

Gouden Film
De Beentjes van Sint-Hildegard is geregisseerd door Johan Nijenhuis, naar een scenario van Herman Finkers. Johan Nijenhuis & Co is verantwoordelijk voor de productie, in samenwerking met Omroep Max. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en het CoBO Fonds. Naast de rol van scenarioschrijver vervult Herman Finkers ook een hoofdrol in de film, samen met Johanna ter Steege, Ferdi Stofmeel, Aniek Stokkers, Stef Assen en Daphne Bunskoek. September Film Distribution verzorgt de filmdistributie van De Beentjes van Sint-Hildegard, die in release ging op 13 februari en momenteel in 140 bioscopen draait.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en per 2020 aan korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

(Foto: Joke Schut)