OPINIE: de creatieve industrie geeft hoop, troost, ontspanning en een inkomen

Door ENCORE-woordvoerder Anne de Jong.

Wat hebben bloemen en friet voor op de creatieve industrie?
De afgelopen weken heb ik herhaaldelijk gehoord dat we als creatieve industrie “natuurlijk” nooit een beroep zouden kunnen doen op noodhulp vanuit het Ministerie van OCW. Dat zou voorbehouden moeten zijn aan het gesubsidieerde deel van de culturele en creatieve sector. Dan maar aangebeld bij Economische Zaken, maar die verwijst de creatieve industrie doodleuk naar OCW terug, want die begrijpen volgens EZK dat de hele sector uit meer bestaat dan de gesubsidieerde instellingen alleen.

Creatieve ondernemers willen niets meer dan hun auteurs, filmmakers en musici blijven bedienen. Zij willen toegang tot liquiditeiten hebben, waarmee ze hen een podium blijven geven naar het publiek. Door te ontdekken, te investeren, risico te lopen, marketing te bedrijven en ja, te verkopen. Het maakt niet uit of die motor blijft draaien door investeringen van EZK of subsidies van OCW. Maar blijven draaien, dat zal ze. […]

Lees de hele opinie hier