De Slag om de Schelde slaat slag met Gouden Film

De epische film De Slag om de Schelde is de tweede Nederlandse film die in korte tijd na de heropening van de bioscopen, 100.000 bezoekers naar de bioscopen heeft getrokken. De film onder regie van Matthijs van Heijningen behaalt hiermee de Gouden Film status. De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds. Hoofdrolspeler Gijs Blom en regisseur Matthijs van Heijningen hebben de Gouden Film in ontvangst genomen in filmtheater Het Ketelhuis in Amsterdam.

De Slag om de Schelde speelt zich af in november 1944 waar op het Zeeuwse Walcheren tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar vechten. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die het lot bepalen van hun eigen en andermans vrijheid.

Over de film
De Slag om de Schelde is geregisseerd door Matthijs van Heijningen. Het scenario is geschreven door Paula van der Oest (Tonio, Love in a bottle) met in de hoofdrollen Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters en Tom Felton. Levitate film heeft het oorlogsdrama geproduceerd in coproductie met EO en Caviar. De film is mede tot stand gekomen met steun van NPO, CoBO, Nederlands Filmfonds, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax-shelter. De film is gemaakt op initiatief van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) in het kader van 75 jaar vrijheid. September Film Distribution brengt de film uit in 164 bioscopen.

Gouden Film
De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Fotocredit: Nederlands Film Festival – Friso Spoelstra