Oproep aan Kabinet en Tweede Kamer: De culturele en creatieve sector wordt opnieuw zwaar geraakt

De culturele en creatieve sector wordt opnieuw zwaar geraakt. Reserves zijn op en de aangekondigde steunmaatregelen voor de getroffen producenten, distributeurs en makers zijn echt onvoldoende!!!

Distributeurs, producenten en makers in de creatieve industrie zijn overwegend ondernemers. Van de zelfstandige zonder personeel (ZZP) tot de BV met veel personeel. Allemaal worden ze met de nieuwe avond-lockdown voor onder andere podia, bioscopen en theaters zwaar geraakt. Je zal maar weer je tournee weg zien vallen, je succesvolle film tot stilstand zien komen en al je vooruitzichten op het terugverdienen van je investeringen en marketingkosten opnieuw zien verdampen. Dit alles zonder een echt perspectief en een strategie voor de lange termijn.

NVPI, de branchevereniging van filmdistributeurs en muziekproducenten sluit zich aan bij de oproep van VNO-NCW, MKB, NVBF en de Taskforce Culturele en Creatieve Sector om de ondernemers en instellingen ruimhartig te ondersteunen en nu voor de volle 100%. Het omzetverlies zal voor bijvoorbeeld bioscopen en filmdistributeurs hoger uitpakken dan 80%. Zonder 100% compensatie moeten reserves aangesproken worden die er na bijna 2 jaar COVID19 niet meer zijn.

Wij doen een dringend beroep op het kabinet en de Tweede Kamer om naast de Rijkscultuurfondsen ook private fondsen zoals het Abraham Tuschinski Fonds en het Steunfonds Rechtensector opnieuw te gebruiken en te ondersteunen. Deze zijn al eerder een snelle en adequate manier gebleken om producenten en makers direct te helpen. Producenten en distributeurs van producties en films die nu hun momentum verliezen en volledig stil vallen, verdienen 100% compensatie voor de investeringen in productie, distributie en marketing. Deze gaan direct verloren. Kabinet maak je woorden waar – en laat niemand vallen. De huidige maatregelen in combinatie met de beperkte toegang tot noodsteun kunnen ondernemers in de zwaar getroffen sectoren over het randje duwen. Financieel en emotioneel. Biedt perspectief door 100% compensatie, goede garantieregelingen en een plan voor de lange termijn.

Anne de Jong
Algemeen directeur NVPI