NVBF en FDN: Drie hoepels is teveel

Vanaf zondag 28 november is bij bioscopen en filmtheaters bovenop de QR-code check de 1.5 meter geherintroduceerd. Anderhalve meter betekent concreet dat slechts 1 van de 3 stoelen verkocht kan worden. Bovendien moeten bioscopen om 17:00 uur sluiten waardoor de laatste voorstelling al rond 15:00 uur aanvangt. Vooruit, we mogen open, maar dit zijn nogal wat hoepels om doorheen te springen.

Alle maatregelen van de afgelopen 20 maanden hebben een flinke impact gehad op onze inkomsten en operatie. Door veel operationele aanpassingen en efficiëntieslagen is het de bioscopen, de filmtheaters en de filmdistributeurs gelukt om met de 1,5 meter maatregelen een groot deel van de kosten goed te kunnen maken. En dus met deze maatregel nog maar beperkt gebruik te hoeven maken van overheidssteun. Zelfs het negatieve effect op bezoekersaantallen van de QR-code check en de bijkomende extra kosten hebben we grotendeels zelf kunnen opvangen. Maar het recente stapelen van maatregelen houden wij, en onze bezoekers, niet langer vol.

Gemiddeld komt 75% van de bezoekers na 17:00 uur en de achterblijvende omzet is sinds 28 november dus ook navenant. Daarbij mogen we maar 1 op de 3 stoelen bezetten en komen simpelweg überhaupt minder mensen vanwege de QR-code check.
Feitelijk opereren we door al deze maatregelen op dit moment op 1/6e van onze reguliere capaciteit. Er is geen land in Europa waar deze combinatie van maatregelen voorkomt. Drie beperkingen is simpelweg teveel.

We willen blijven helpen het aantal contacten/contactmomenten te verminderen door ons aan de afspraken te houden zoals men gedurende de gehele corona crisis van ons gewend is geweest. Maar behoed ons voor een nog slechter jaar dan 2020 en laten we de pijn verdelen: Door één van de maatregelen er in december af te halen blijven wij veilig, hoeven we geen bezoekers teleur te stellen en kunnen we met veel minder overheidssteun het jaar afsluiten.

Concreet stellen wij voor om vanaf zaterdag 18 december (3 weken na de ingangsdatum van de meeste recente beperkingen) de openingstijden weer te verruimen zodat bezoekers meer gespreid binnen kunnen komen. We begrijpen dat de kerstperiode een spannende is en werken daarom graag mee om in deze periode de 1,5 meter nog even te handhaven.

Dat dit veilig is staat buiten kijf. Of we nu een QR-code check of een 1,5 meter invoerden en zelfs zonder de 1,5 meter, de bioscopen zijn volledig veilig: de ventilatie is helemaal op orde en veilig, en bezoekers zitten stil naast elkaar, waarbij ze niet juichen of praten.

Bioscopen zijn altijd een toegankelijk uitje geweest voor alle lagen van de bevolking en dit willen we graag zo houden. We bieden als branche de noodzakelijke veilige afleiding waar juist nu dringend behoefte aan is. Samen kunnen we het aantal besmettingen beperken èn de branche laten overleven met beperkte overheidssteun.

Informatie: info@denvbf.nl