Jan Nijland Zilveren Roos voor René Mioch en het Zilveren Roosje voor V.O.S.S. Kriterion

Tijdens de online perspresentatie van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in Koninklijk Theater Tuschinski is de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan René Mioch. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, ging naar Vereniging Onderlinge Studenten Steun Kriterion (Filmtheater Kriterion).

Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos heeft de prijs in 2013 nieuw leven ingeblazen en reikt sindsdien jaarlijks de Zilveren Roos uit aan “een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen”. Ook het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt. De laatste Zilveren Roos (2019) werd toegekend aan Paul Verhoeven en het laatste Zilveren Roosje aan Martin Koolhoven.

René Mioch
Bestuursvoorzitter Mario Bruna maakte bekend dat de Jan Nijland Zilveren Roos is toegekend aan René Mioch. Uit het juryrapport: “De laureaat van dit jaar is sinds begin jaren ‘80 op enigerlei wijze betrokken bij productie en exploitatie van film, bioscoop en televisie. Begonnen als radiojournalist ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig journalist, radio-, televisie- en theaterpresentator en multimediaproducent. Zijn aanstekelijk enthousiasme en interesse voor film, vooral in de filmmakers vóór en achter de camera alsmede de vele door hem gemaakte en gepresenteerde filmprogramma’s hebben hem bij het grote publiek gemaakt tot een icoon van de Nederlandse cinematografie. Hij heeft hierdoor een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de promotie van in het bijzonder de bioscoop als vertoningsinstrument en de ongeëvenaarde beleving die de bioscoop de toeschouwer biedt. De jury is daarom verheugd de Zilveren Roos toe te kennen aan René Mioch.

Vereniging Onderlinge Studenten Steun Kriterion (Filmtheater Kriterion)
Het Jan Nijland Zilveren Roosje is toegekend aan de Vereniging Onderlinge Studenten Steun Kriterion (Filmtheater Kriterion). Het juryrapport: “Het Zilveren Roosje wordt dit jaar toegekend aan een instelling op het gebied van filmvertoning. De instelling is opgericht in 1945 teneinde studenten in staat te stellen zelf de kosten van hun studie te verdienen. Vele personen tegenwoordig werkzaam of betrokken bij film, of het nu productie, distributie, vertoning of journalistiek is, zijn hun (film)loopbaan begonnen als werkstudent bij deze instelling. De lijst is lang en verre van compleet, maar wij noemen Absaline Hehakaya, Anna Chvartchenko, Anne van Es, Carolyn van Liefland, Dana Linssen, Ena Sendijarević, Erwin van ’t Hart, Fiona Tan, Frank Groot, Huub Roelvink, Jan de Vries, Jelte Zonneveld, Kees de Brienen, Ludmilla Cvikova, Marc de Cloe, Marina Meijer, Mariska Graveland, Mila Schlingemann, Pauline Kleijer, Sacha Bronwasser, Sander Blom, Steven Strik, Suzanne van Asseldonk, Taco Stomps, Thomas Hosman, Tom Ooms, Vi Nguyen, Yosha Margherita e.v.a. Het Zilveren Roosje gaat dit jaar naar kweekvijver Vereniging Onderlinge Studenten Steun Kriterion (Filmtheater Kriterion).”

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Gulian Nolthenius. De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, bestaat uit Sandra den Hamer, Michael Lambrechtsen en Boris van der Ham.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

Winnaars van de Jan Nijland Zilveren Roos

2019: Paul Verhoeven
2018: Holland Film Nieuws
2017: Lauge Nielsen
2016: Gerben Kuipers
2015: Tim Kuik
2014: Ron Sterk
2013: Joachim Wolff
2012: Ad Weststrate

Winnaars van het Jan Nijland Zilveren Roosje

2019: Martin Koolhoven
2018: Oxville Cinema
2017: Dana Linssen
2016: Jan de Vries en Frank Groot
2015: Niels Büller en Thomas Hosman
2014: Kadir Selçuk en Alex Rutten
2013: Joep Caubo
2012: Frits Nieuwenhuizen

In 2021 zijn er geen zilveren rozen uitgereikt omdat de traditionele nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN) niet plaats vond i.v.m. de coronapandemie.

www.jannijlandzilverenroos.nl