FDN: Bioscopen en filmtheaters gesloten houden is onbegrijpelijk

Afgelopen maandag heeft FDN onderstaande brief verstuurd aan de Tweede Kamer.

 

Amsterdam 17 januari 2022

Geachte dames en heren,

Vorige week heeft het Kabinet een onbegrijpelijke keuze gemaakt om de bioscopen en filmtheaters niet te openen. Dit terwijl gebleken is dat zij geen bron vormen van besmettingen en juist enorm belangrijk zijn in een tijd waarbij de moraal van de bevolking ernstig laag is.

In onze brief van donderdag 13 januari jl. aan de Ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap riepen wij al op om de audiovisuele sector nu al open te stellen en bioscopen en filmtheaters gelijk te schakelen met de winkels. Het Kabinet heeft op de persconferentie na vaccinatiegraad en boosteren van ouderen en kwetsbaren een nieuw element, de ontwrichte samenleving, toegevoegd aan haar afwegingen met betrekking tot nieuwe versoepelingen. Bioscopen zijn bewezen veilig en leiden niet ontwrichting in de hand, maar bieden juist een belangrijke uitkomst in tijden van onrust. Sterker nog, langere sluiting draagt juist bij aan een verdere ontwrichting van de samenleving. Veel erkende experts uit de gezondheidszorg nemen in de media openlijk afstand van het voorzichtige beleid van het Kabinet. Het is niet langer te rechtvaardigen dat het bezoek aan bioscopen en filmtheaters met inachtneming van CTB en gebruik mondkapje in de wandelgangen niet toegestaan wordt.

Wij vragen de Tweede Kamer er bij het Kabinet op aan te dringen met een snel perspectief te komen. Laat het Kabinet niet langer wachten met maatwerk in de steunmaatregelen en het maken van een nieuwe afweging van de risico’s, zodat de bioscopen en filmtheaters zonder tijdbeperkingen open kunnen en het publiek niet nog eens 10 tot 14 dagen moet wachten.

Hoogachtend,

Anne de Jong
Directeur FDN