Filmsector blij met heropening maar ontzet over de aangekondigde beperkingen

Het kabinet heeft vanavond de voorwaarden bekendgemaakt voor de heropening van bioscopen en filmtheaters. De eerdere blijdschap van de filmsector over de versoepelingen is volledig verdrongen door het ongeloof over de aangekondigde beperkingen: 

  • De verplichte sluiting om 22.00 uur voor cultuur, horeca en sport tegelijk in plaats van verantwoord te sturen op spreiding van publiek en het leveren van maatwerk.
  • De stapeling van maatregelen; 1,5m afstand en coronatoegangsbewijs/3G en mondkapje bij beweging in plaats van de doordachte routekaart te volgen van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector.
  • De maatregelen gaan in op 26 januari en nieuwe besluitvorming wordt pas over drie weken in het vooruitzicht gesteld, i.p.v. tijdig perspectief te bieden.

De filmsector wil niets liever dan het publiek eindelijk weer in de bioscopen en filmtheaters te verwelkomen. Met deze voorwaarden voor heropening is de verwachte impact op de bezoekcijfers zeer negatief. Evenals voor de doorwerking in de hele keten van productie, distributie tot exploitatie.

Filmbezoek speelt zich voor meer dan 80% in de avonduren af. Met een sluitingstijd van 22.00 uur en de stapeling van maatregelen kan er in de meeste gevallen slechts één voorstelling met 30% publiekscapaciteit worden getoond in plaats van twee voorstellingen. Gevolg is dat ‘de stapel films’ die nog moet worden uitgebracht blijft groeien en dat investeringen van distributeurs verloren gaan. Daarmee zijn er onvoldoende middelen om in de productie en promotie van nieuwe films te investeren.

De ontwrichting van de hele keten zet met deze maatregelen onverminderd door zonder duidelijk zicht op compensatie. Dit zal verstrekkende gevolgen hebben voor de diversiteit van het filmaanbod in het algemeen en de Nederlandse film in het bijzonder.

Wij roepen als filmsector op ons publiek de gezamenlijke filmbeleving terug te geven:

  • Laat de bioscopen en filmtheaters ook na 22.00 uur open om ons publiek weer echt de mogelijkheid te geven naar de film te gaan. Wij laten keer op keer zien ons publiek veilig te kunnen ontvangen en maatregelen zorgvuldig na te leven. Iedere beperking van openingstijden voor middernacht is geen optie, omdat daardoor onvoldoende voorstellingen kunnen worden vertoond en er niet voldoende omzet kan worden gemaakt.
  • Stop met het stapelen van maatregelen en voer logisch en consistent beleid. Volg de doordachte routekaart van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector en biedt vooraf duidelijkheid over compensatie die alle producenten, distributeurs, exploitanten, instellingen en werkenden in de sector bereikt.
  • Open de sector met de QR-code/3G of de 1,5m maatregel en niet de combinatie van de twee.

Bijlagen

Type Datum Document Download
26-01-2022 Persbericht Filmsector 25 januari 2021