ALV: presentaties nieuwe governance en taskforce GO!

Op donderdag 9 juni jl. waren in totaal ciraca 30 NVPI Audio-leden en FDN-leden naar Fletcher Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier gekomen om de NVPI algemene ledenvergadering (ALV) bij te wonen. Aansluitend was een borrel en BBQ georganiseerd die dankzij het zonovergoten weer heerlijk buiten op  het terras van het hotel kon plaatsvinden. De sfeer was ontspannen en levendig.

Hete hangijzers
Na het formele gedeelte met de presentatie en goedkeuring van de jaarrekening stipte NVPI-directeur Anne de Jong de belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen voor onze branches (audio en film) aan, met nog altijd een hoofdrol voor corona en de ‘aftereffects’, onder andere de tegenvallende bezoekersaantallen bij zowel de audio- als filmtak. Ook hete hangijzers, zoals de investeringsverplichting (voorlopig van de baan) en het vernieuwde auteurscontractenrecht kwamen aan bod.

Nieuwe bestuursstructuur
Een belangrijk onderdeel was de uitleg van de nieuwe voorgenomen bestuursstructuur (governance) en strategie van NVPI, die door notaris Karen-Anne Hüpler werd toegelicht en waarover in het najaar definitief door de leden zal worden gestemd. In de nieuwe structuur kent de NVPI nog maar 2 leden: NVPI Audio en FDN. Waarom deze verandering?

  1. statuten voldoen niet aan de WBTR;
  2. ledenstructuur kan worden vereenvoudigd (geen verplicht/getrapt lidmaatschap meer van de leden van NVPI Audio en FDN);
  3. bestuurlijke inrichting aanpassen aan feitelijke situatie: bestuur “op afstand” wordt raad van toezicht en directeur wordt directeur-bestuurder

Presentatie Grensverschrijdend Gedrag
De bijeenkomst werd afgesloten door diversiteitsexperts Janice Deul en Eske van Egerschot. Zij gaven een presentatie gaven over de thema’s diversiteit, inclusie en grensoverschrijdend gedrag en dan met name toegespitst op de entertainment branche. De presentatie werd onderbouwd met de op dit moment bekende facts & figures en een aantal concrete, soms pijnlijk herkenbare praktijkvoorbeelden.

Taskforce GO!
Deul en Van Egerschot nemen beiden plaats in de taskforce ‘GO’ naast diverse vertegenwoordigers uit de muziek- en filmbranche, die eerder dit jaar door de NVPI in het leven werd geroepen als reactie op de open brief van zangeressen waarin zij grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aankaarten. Doel van de takforce is het bespreekbaar maken, identificeren, definiëren, aanpakken en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Nagedacht wordt op dit moment onder andere over een nieuw op te richten meld- en hulploket, specifiek voor de entertainmentbranche.