Winnaars Zilveren Roos en Zilveren Roosje bekendgemaakt tijdens nieuwjaarsreceptie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in Koninklijk Theater Tuschinski is de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Jos Stelling. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, ging naar João Carlos Rodrigues en Alexa Rodrigues, initiatiefnemers – en zoveel meer – van Shortcutz Amsterdam.

Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos heeft de prijs in 2013 nieuw leven ingeblazen en reikt sindsdien tijdens de nieuwjaarsreceptie de Zilveren Roos uit aan “een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om ‘de bioscoop’ via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen”. Ook het Zilveren Roosje, een aanmoedigingsprijs, wordt dan uitgereikt. Recent werd de Zilveren Roos uitgereikt aan René Mioch en Paul Verhoeven.

Jos Stelling
Bestuursvoorzitter Mario Bruna maakte bekend dat de Jan Nijland Zilveren Roos is toegekend aan Jos Stelling. Uit het juryrapport: “Op het fundament van vele vrijwilligers en filmprofessionals heeft de laureaat van dit jaar sinds 1965 een indrukwekkende hoeveelheid aan filmactiviteiten ontwikkeld. Hij is een klassieke selfmade man in de ware betekenis van het woord: zijn succes ligt besloten in hem zelf en niet in externe omstandigheden. Hij is in de eerste plaats filmauteur als regisseur en scenarioschrijver, maar daarnaast en tegelijkertijd filmproducent en bioscoopexploitant (en als het moet ook nog ontwerper van filmposters en menukaarten). Hij heeft een on-Nederlandse visie over wat film is, moet zijn en hoe het publiek film zou moeten beleven. Dat wordt in het buitenland beter begrepen dan hier gezien de ook vele buitenlandse onderscheidingen voor zijn films.
Hij is ook inspirator en oprichter van de voorlopers van het Nederlands Film Festival, De Week van de Nederlandse Korte Film en de Nederlandse Filmdagen én de bedenker van het Gouden Kalf. Op wel haast Machiavelliaanse wijze heeft hij in de stad Utrecht zijn stempel gedrukt op de realisering van een ongesubsidieerd filmtheatercultuur. Hij heeft daarmee niet altijd vrienden gemaakt, concurrentie op het scherpst van de snede is hem niet vreemd. Ruimte voor andere aanbieders en meer alternatieve filmperspectieven zijn naar het oordeel van de jury daarbij enigszins in de verdrukking gekomen. Het zij hem vandaag vergeven. Zijn indrukwekkende staat van dienst als filmmaker en ondernemer maken hem zonder meer tot een icoon van de Nederlandse filmindustrie. De jury is daarom verheugd de Zilveren Roos toe te kennen aan Jos Stelling.”

João Carlos Rodrigues en Alexa Rodrigues
Het Jan Nijland Zilveren Roosje is toegekend aan João Carlos Rodrigues en Alexa Rodrigues (initiatiefnemers -en zoveel meer- van Shortcutz Amsterdam). Het juryrapport: “Het Zilveren Roosje wordt dit jaar toegekend aan een bijzonder duo dat in het Nederlandse bioscooplandschap in krap 10
jaar tijd een vrij unieke positie heeft ingenomen. Aanvankelijk niet gehinderd door kennis en ervaring in de soms lastige Nederlandse bioscoopwereld, maar daarentegen beladen met koffers vol geloof in hun ideeën en ongebreideld doorzettingsvermogen, hebben zij een unieke plek gecreëerd waar jonge filmmakers wekelijks hun korte film kunnen vertonen, ze van elkaar kunnen leren én door gearriveerde vakgenoten kunnen laten beoordelen. Een en ander uitmondend in een jaarlijks druk bezocht internationaal awards-festijn. Zij bieden hiermee een belangrijk podium voor de korte film en nieuwe makers. Het belang van dergelijke initiatieven is van niet te onderschatten waarde voor de filmbranche in Nederland en kan niet genoeg worden ondersteund, gewaardeerd en gestimuleerd. Het Zilveren Roosje gaat daarom dit jaar naar João Carlos Rodrigues en Alexa Rodrigues (initiatiefnemers -en zoveel meer- van Shortcutz Amsterdam).

vlnr João Carlos Rodrigues, Alexa Rodrigues & Jos Stelling

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Gulian Nolthenius. De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, bestaat uit Sandra den Hamer, Michael Lambrechtsen en Boris van der Ham.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt.

Winnaars van de Jan Nijland Zilveren Roos
2021: René Mioch
2019: Paul Verhoeven
2018: Holland Film Nieuws
2017: Lauge Nielsen
2016: Gerben Kuipers
2015: Tim Kuik
2014: Ron Sterk
2013: Joachim Wolff
2012: Ad Weststrate

Winnaars van het Jan Nijland Zilveren Roosje
2021: V.O.S.S. Kriterion (Filmtheater Kriterion)
2019: Martin Koolhoven
2018: Oxville Cinema
2017: Dana Linssen
2016: Jan de Vries en Frank Groot
2015: Niels Büller en Thomas Hosman
2014: Kadir Selçuk en Alex Rutten
2013: Joep Caubo
2012: Frits Nieuwenhuizen

In 2021 zijn er geen zilveren rozen uitgereikt omdat de traditionele nieuwjaarsreceptie
van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN) niet plaats vond i.v.m. de coronapandemie.
www.jannijlandzilverenroos.nl