Oscarnominaties bekend

Vandaag zijn de Oscarnominaties bekengemaakt. De film Everything Everywhere All at Once is kopkoper met nominaties in elf categorieën. Ook het op Netflix uitgebrachte oorlogsdrama All Quiet on the Western Front en de Ierse komedie The Banshees of Inisherin zijn favorieten, beiden films zijn genomineerd in negen categorieën. 

De 95ste editie van de Oscars – ofwel de Academy Awards –  zal op 12 maart plaatsvinden in het Dolby Theatre in Los Angeles. Andere meervoudig genomineerde titels zijn Tàr (5 nominaties), Todd Fields drama over een van seksueel wangedrag beschuldigde dirigent, gespeeld door Cate Blanchett, het autobiografische gezinsdrama The Fabelmans (7 nominaties), waarin Steven Spielberg zijn eigen jeugd en vroege ontwikkeling tot regisseur verfilmt. Maar ook Triangle of Sadness dingt mee met drie nominaties, voor beste film, regie en origineel scenario.

Nominaties beste film
– All Quiet on the Western Front
– Avatar: The Way of Water
– The Banshees of Inisherin
– Elvis
– Everything Everywhere All at Once
– The Fabelmans
– Tár
– Top Gun: Maverick
– Triangle of Sadness
– Women Talking

Nominaties actrices in een hoofdrol
– Cate Blanchett (Tár)
– Ana de Armas (Blonde)
– Andrea Riseborough (To Leslie)
– Michelle Williams (The Fabelmans)
– Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)

Nominaties acteurs in een hoofdrol
– Austin Butler (Elvis)
– Colin Farrell (The Banshees of Inisherin)
– Brendan Fraser (The Whale)
– Paul Mescal (Aftersun)
– Bill Nighy (Living)

Kanshebbers in de categorie lange documentaires zijn All that BreathesFire of Love, All the Beauty and the Bloodshed,  A House Made of Splinters en Navalny. Een opvallende nominatie is die voor het Indiase RRR voor beste muziek (Naatu Naatu). Dit nummer werd eerder dit jaar al bekroond met een Golden Globe voor het beste originele nummer.

Meer informatie op oscars.org