Everything Everywhere All at Once grote winnaar tijdens de Oscars

Afgelopen maandagnacht zijn weer de Academy Awards – oftewel: de Oscars – uitgereikt. Plaats van handeling is traditiegetrouw het Dolby Theatre in Los Angeles. Dit zijn de winnaars van 2023!

Everything Everywhere All at Once. Deze film won zeven Oscars waaronder die van Beste Film. Daarnaast won de film in de categorie Beste Regie (Daniel Kwan en Daniel Scheinert), Beste Actrice (Michelle Yeoh), Beste Mannelijke Bijrol (Ke Huy Quan) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Jamie Lee Curtis). Daarnaast waren er prijzen in de categorie Beste Montage, Beste Originele Scenario.

The Whale – Brendan Fraser won de Oscar voor Beste Acteur. De film won ook in de categorie Beste Make-up and Hairstyling.

All Quiet on the Western Front verdiende de prijs in de categorie Beste Internationale Speelfilm kreeg. De film won daarnaast ook nog in drie andere categorieën – Muziek, Productiedesign en Cinematografie – waardoor het ook een van de grote winnaars genoemd mag worden. De Netflix-productie won ook de Oscar voor Beste Originele Score (Volkert Bertelmann), Beste Cinematografie (James Friend) en Beste Production Design (Christian Goldbeck en Ernestine Hipper).

Navalny. De vrouw van politiek gevangene Alexei Navalny kwam de prijs ophalen voor Beste Documentaire voor de film Navalny. Ze sprak haar man – maar ook de hele wereld toe –  met de woorden: ‘I’m dreaming of the day you will be free.’

Bron: Holland Film Nieuws

Overige Oscars

KOSTUUMDESIGN
Black Panther: Wakanda Forever
GELUID
– Top Gun: Maverick
SCRIPT (AANGEPAST SCENARIO)
– Women Talking
LIVE-ACTION KORTE FILM
– An Irish Goodbye
GEANIMEERDE KORTE FILM
– The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
MUZIEK (ORIGINEEL LIED)
– Naatu Naatu (RRR)
DOCUMENTAIRE
– Navalny
KORTE DOCUMENTAIRE
– The Elephant Whisperers
GEANIMEERDE FILM
– Guillermo del Toro’s Pinocchio
VISUELE EFFECTEN
– Avatar: The Way of Water