Kristallen Film voor documentaire Dicht bij Vermeer

De documentaire Dicht bij Vermeer van filmmaker Suzanne Raes heeft 10.000 bezoekers getrokken en daarmee de Kristallen status behaald. De documentaire geeft een inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit, die nu te zien is in het Rijksmuseum. Regisseur Suzanne Raes ontving donderdagavond de Kristallen Film in Slachtstraat Filmtheater in Utrecht tijdens een nagesprek met publiek. Het is de tweede Kristallen Film die dit jaar is uitgereikt. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival, met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds.

Over de film
In Dicht bij Vermeer filmt Gouden Kalf-winnaar Suzanne Raes Rijksmuseumcuratoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler. Het is hun missie om een nieuwer, completer beeld te geven van Johannes Vermeer. Want hoewel Het melkmeisje en Meisje met de parel wereldberoemd zijn, is er weinig bekend over de schilder zelf. Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein oeuvre is alles wat de Hollandse Meester naliet. De documentaire laat alles zien: de stille diplomatie die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen. Ook de nieuwe kennis die wordt opgedaan door schilderijen verflaag voor verflaag te ontleden. En het moment van wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer is.

Over de productie
Suzanne Raes (Hart van de democratie, De Tegenprestatie) regisseerde en schreef het script van Dicht bij Vermeer. Dicht bij Vermeer is een productie van Docmakers in co-productie met NTR, met steun van CoBO, de Netherlands Film Production Incentive, het Nederlands Filmfonds en Fonds 21. Cinema Delicatessen brengt de documentaire uit in 62 bioscopen.