Akkoord filmstudio’s en SAG-AFTRA: Hollywood komt weer in beweging

De leden van de vakbond van Amerikaanse acteurs SAG-AFTRA gaan mee in het akkoord dat onderhandelaars eerder deze week sloten met de filmstudio’s. Daarmee komt aan einde aan bijna vier maanden staking door acteurs. 

Er is overeenstemming bereikt op de volgende punten: een verhoging plaats van het minimum honorarium voor acteurs van 7%. Daarnaast is er overeenstemming bereikt over bescherming van acteurs tegen het gebruik van Artificial Intelligence (AI): acteurs die in een productie door een AI gemaakte gelijkenis worden vervangen, moeten daarvoor hetzelfde betaald krijgen als dat ze in levende lijve aanwezig zouden zijn geweest bij de opname/productie.

Tot slot zijn de partijen het eens geworden over een betaling die de ‘streaming participation bonus’ wordt genoemd en is er een akkoord over betere pensioen- en gezondheidsvoorwaarden.

De scriptschrijvers, de leden van Writers Guild of America (WGA), bereikten afgelopen september al een akkoord met de grote filmstudio’s.

Bronnen: Volkskrant en Holland Film Nieuws