De muziekindustrie levert EU en VK € 82 miljard op en zorgt voor 2 miljoen banen

De Europese muziekindustrie is een grote steunpilaar voor de Europese economie. Dat blijkt uit onderzoek dat Oxford Economics heeft uitgevoerd in opdracht van IFPI. Het onderzoek, met cijfers over 2018, laat niet alleen zien dat de muziekindustrie in Europa € 82 miljard in Bruto Toegevoegde Waarde bijdroeg aan het BBP en zorgde voor 2 miljoen banen, het toont ook aan dat de exportwaarde naar landen buiten de EU op bijna € 10 miljard staat.

Volgens Frances Moore, chief executive van IFPI, laten deze cijfers duidelijk zien dat muziek een essentieel onderdeel is van de Europese cultuur. Om deze grote bijdrage van de muziekindustrie aan de EU duurzaam te houden is het volgens haar van groot belang dat muziekmakers en investeerders in de industrie eerlijk worden beloond. Dat kan bereikt worden door wet- en regelgeving die daar bij past, iets waar IFPI zich hard voor inzet.

Voor de dataverzameling van het onderzoek zijn een groot aantal muziekorganisaties in Europa benaderd, waaronder NVPI. Daarnaast zijn jaarverslagen en data van overheden geraadpleegd. Of het onderzoek in de komende jaren een vervolg krijgt is nog niet duidelijk.

Lees hier het volledige rapport of bekijk in deze infographic de belangrijkste resultaten. Lees het volledige (Engelse) persbericht hier.